DENİZLİLİ BİLİM İNSANINDAN ANTİBİYOTİK DİRENCİNE KARŞI BÜYÜK BULUŞ

Denizlili bilim insanı Özden Baltekin, antibiyotik direnci sorununa çare buldu. 8 milyon sterlin değerindeki Boylam (Longitude) ödülünü kazanan Baltekin'in bu çalışması, insanlığı tehdit eden bir probleme çözüm sunuyor.

İnsanlığın sonunu hazırlayan tehlikelerin başında antibiyotik direnci geliyor. Bu sorun, Denizlili bir bilim insanı tarafından tarihe karışabilir. Denizli'nin önde gelen Genetik ve Moleküler Biyoloji Mühendisi Özden Baltekin, özellikle kadınların büyük sorunu olan idrar yolu enfeksiyonunda antibiyotik kullanmadan çözüm geliştirdi.

45 DAKİKADA TEDAVİ İMKANI

Baltekin'in geliştirdiği cihaz, hastalığın ana kaynağını tespit ederek aynı zamanda tedavi de yapabiliyor. Bu cihazın özelliği, geleneksel yöntemlerin aksine sadece 45 dakika içinde sonuç vermesi. Bu da kadınların idrar yolu enfeksiyonlarını hızla çözebilmesi anlamına geliyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, her yıl 150 milyondan fazla kadın idrar yolu enfeksiyonu yaşıyor ve direnç nedeniyle 5 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor. 2014'te İngiltere'de yapılan bir kamuoyu yoklamasında, bu konunun insanlığın geleceğini tehdit ettiği sonucu ortaya çıkmıştı. Boylam ödülü de bu tarihten sonra kuruldu.

8 MİLYON STERLİNLİK ÖDÜL

Bakterilerle mücadele etmenin sağlıklı yolunu bulan bilim insanına 8 milyon sterlin ödül verileceği açıklandı. Ödüle 250’den fazla başvuru oldu. Değerlendirmelerde Baltekin’in buluşu tarihte ikinci kez verilen ödülün sahibi oldu.

İSVEÇ’TE BÜYÜK ÇALIŞMA

Baltekin, doktora amacıyla İsveç Uppsala Üniversitesi'ne gitti. Burada geliştirdiği cihazı tanıtan Baltekin, daha sonra Sysmex Astrego adında bir şirkette çalışmalara devam etti. Sysmex Astrego’da Program Yönetim Direktörü olan Baltekin, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Herkes baktırmak için bekliyor. Biz, süreyi çok kısalttık, biz boyunu ölçüyoruz," dedi.

Sysmex Astrego şirketi tarafından cihaz Avrupa'da piyasaya sürüldü.