KORUNMAZSANIZ SONUÇLARI AĞIR OLABİLİR

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Selim Gümüş, güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın cilt kanseri, erken yaşlanma ve lekelere yol açabileceğini belirterek sağlıklı bir cilt için düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkati çekti.

Yaz aylarında güneşin keyfini çıkarırken cilt sağlığını korumak için güneş koruyucu kullanmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Selim Gümüş, güneş ışınlarının ciltte yanıklara ve uzun vadede cilt kanserine neden olabilen UVA ve UVB ışınları içerdiğini söyledi. Gümüş, “Güneş koruyucular, bu ışınlara karşı koruma sağlamaktadır. İçerdikleri aktif bileşenler sayesinde UV ışınlarını emer, dağıtır veya geri yansıtarak cildimize zarar vermelerini engellerler” dedi.

SPF SEVİYESİNE DİKKAT

SPF, güneş koruyucunun özellikle UVB ışınlarına karşı sağladığı koruma seviyesini gösterir. Dr. Gümüş, “Örneğin, SPF 30 bir ürün, cildimizi SPF 15'ten daha fazla korur. Ancak, SPF düzeyinin yüksek olması, ürünü daha az sıklıkla uygulamamız gerektiği anlamına gelmemektedir. İdeal bir güneş koruyucunun en az SPF 30 düzeyinde olması önerilir” ifadelerini kullandı. Güneş koruyucuların, cildimizi zararlı UV ışınlarından koruduğundan günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olması gerektiğini belirtti.

GÜNEŞ KREMİNİ DOĞRU KULLANMAK

Güneş kremlerinin etkili olabilmesi için doğru şekilde uygulanması gerektiğini belirten Dr. Selim Gümüş, “Doğru miktarda güneş kremi sürmemiz şarttır. Yüz ve boyun için bir çay kaşığı, gövde ön ve arka yüzüne toplam iki çay kaşığı, her bir kola bir çay kaşığı ve her bir bacak için iki çay kaşığı güneş kremi uygulanmalıdır” dedi. Güneş kremlerinin, güneşe çıkmadan 20 dakika önce uygulanması gerektiğini, en az iki saatte bir ve yüzme, terleme veya havluyla kurulanma sonrası yeniden kullanılmasının önemli olduğunu belirtti.

KORUNMAZSANIZ SONUÇLARI AĞIR OLABİLİR

GÜNLÜK HAYATTA GÜNEŞ KREMİ KULLANIMI

Güneş kremlerini sadece plajda değil, günlük hayatta da kullanmak gerektiğini vurgulayan Dr. Gümüş, “Bulutlu havalarda bile UV ışınları cildimize zarar verebilir. Bu yüzden güneş kremlerini günlük hayatta da kullanmalıyız” dedi. Ürün alırken hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu ve su-tere dayanıklı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Sahte ürün riski nedeniyle güneş kremlerini internetten almak yerine dermatolog tavsiyesiyle eczanelerden almanın önemli olduğunu söyledi.

SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN GÜNEŞ KREMİ ŞART

Dr. Selim Gümüş, “Güneş kremlerini doğru ve düzenli kullandığımızda cildimizi zararlı UV ışınlarından koruyarak cilt kanseri riskini azaltabilir, cilt yaşlanmasını geciktirebilir ve güneş yanıklarından kaçınabiliriz. Sağlıklı bir cilt için güneş kremlerini her gün kullanmayı ihmal etmeyelim” diyerek uyarıda bulundu.