GEBELİKTE SU KAYBI ARTIYOR

Sıcaklıkların mevsim normallerinin de üzerinde seyretmesi vücuttaki su kaybını da artıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özlem Yavuzer Kuzu, normal insanlarda daha fazla su kaybeden hamile kadınlara bol sıvı tüketmelerini önerdi.

 

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi özellikle hamile kadınları daha fazla zorluyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özlem Yavuzer Kuzu, hamilelerin  şiddetli kasık arısı, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetlerinin arttığını belirtti. Bu şikayetlerin az sıvı tüketildiği için vücudun susuz kalmasından kaynaklı olduğunu ifade eden Dr. Yavuzer Kuzu, “Vücudun su ihtiyacının bu kadar çok olduğu gebelik döneminde birde ekstra su kaybı olduğu için gebelerde yoğun bir halsizlik, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve hatta şeker düşüklüğü gibi rahatsızlıklar görülebiliyor. Gebelerin su tüketimine dikkat etmeleri çok önemlidir” ifadelerini kullandı. 

Özlem Yavuzer Kuzu

KLİMAYA DİKKAT

Sıcaktan bunalan gebelerin klima kullanımına da dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Kuzu, klimanın üflediği hava sebebiyle dehidrasyonun arttığını belirtti. Dr. Kuzu, “Bu sebeple gebeler klima karşısında su kaybı yaşayacaklarını unutmamalılar. Bu sebeple klimalı ortamdayken de bol sıvı tüketimine özen göstermeliler. Grip enfeksiyonlarını da klimanın etkisiyle fazla görmeye başladık. Özelikle bulantı olmadan da ishal şeklinde rahatsızlıklarda görebiliyoruz. Bunlarda yine mineral kaybından kaynaklanıyor. Terlemeyle birlikte tuz kaybı oluyor ve bu kaybolan mineralleri yerine koyabilmek için dengeli beslenmesi gerektiğini vurguluyoruz. Bu mineral kayıplarına tamamlamanın en kolayı günde 1 ya da 2 tane sade maden suyu içilmesidir” ifadelerini kullandı.