ÖZTÜRK: HASTALANMADAN SAĞLIĞA YATIRIM YAPIYORUZ

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Denizli'de yürütülen birinci basamak sağlık hizmetlerinin detaylarını paylaştı. Öztürk, koruyucu sağlık hizmetlerinin ve hastalıkların teşhis ile tedavisinde aile hekimlerinin ilk başvuru noktası olduğunu belirterek, “Denizli’de 130 Aile Sağlığı Merkezi ve 348 Aile Hekimliği Birimi’nde hastalanmadan sağlığa yatırım yapıyoruz” dedi.

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, birinci basamak sağlık hizmetlerinin sağlık teşviki, koruyucu sağlık hizmetleri, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada verildiği, bireylerin hizmete kolayca ulaşabildikleri etkin ve yaygın sağlık hizmeti sunumunun yapıldığı tesisler olduğunu belirtti. Öztürk, “2006 yılında Denizli dahil 6 ilde başlatılan ve 2010 yılından beri ülkemiz genelinde uygulanmakta olan Aile Hekimliği uygulaması ile birinci basamak sağlık hizmetlerinden bireye yönelik koruyucu, tanı, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmeti verilmektedir” dedi.

Denizli'deki sağlık altyapısına değinen Öztürk, “Denizli’de 7 İlçe Sağlık Müdürlüğü, 12 Toplum Sağlığı Merkezi, 3 Sağlıklı Hayat Merkezi, 4 Ketem, 1 Mobil Kanser Tarama Tırı, 2 Göçmen Sağlığı Merkezi, 118 Sağlık Evi, 130 Aile Sağlığı Merkezi’nde 348 Aile Hekimliği Birimi’nde birinci basamak sağlık hizmetlerini yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖZTÜRK

KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ VE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

Uz. Dr. Berna Öztürk, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında aşılama, kanser taramaları, ağız ve diş taramaları, anne, bebek, çocuk ve ergen üreme sağlığına yönelik çalışmalar, ruh sağlığı, sağlıklı beslenme, kronik hastalıkların önlenmesi, çevre sağlığı ve bağımlılıkla mücadele gibi birçok konuda toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürüttüklerini belirtti.

“Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede hedef, hastalıkların ortaya çıkışını engellemektir. Aile sağlığı merkezlerimizde de bebeklik ve çocukluk çağında aşılama faaliyetleri ile başlayan koruyucu sağlık hizmetleri kişi ölünceye kadar sürdürülmektedir” diyen Öztürk, evlilik öncesi SMA taramaları, yenidoğan SMA taramaları, yenidoğan işitme ve görme taramaları ile gelişimsel kalça displazisi tarama programlarının titizlikle sürdürüldüğünü ve yakından izlendiğini ifade etti.

ÖZTÜRK

KANSER VE KRONİK HASTALIK TARAMALARI

Kanser taramalarının Aile Sağlığı Merkezlerinde yürütüldüğüne dikkat çeken Öztürk, “40-69 yaş aralığındaki kadınların meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınların serviks kanseri taramaları, 50-70 yaş arası hem erkek hem de kadınların kolorektal kanser taramaları yapılmaktadır. Diyabet, hipertansiyon, obezite ve kardiyovasküler risklere yönelik taramalar da Aile Sağlığı Merkezlerimizde gerçekleştiriliyor. Böylelikle kronik hastalıkları erken dönemde teşhis ediyoruz” dedi.

Vatandaşları aile hekimlerine başvurarak bu hizmetlerden yararlanmaya davet eden Öztürk, “Vatandaşlarımız ikamet adreslerine en yakın Aile Sağlığı Merkezi’ne giderek kayıt yaptırabilirler” şeklinde konuştu.