7 AYDA 16 KİŞİYE MEME KANSERİ TEŞHİSİ KONULDU

Mobil Kanser Tarama Tırı, 2024 yılı boyunca 5 bin 587 mamografi taraması yaparken, meme kanseri teşhisi konulan 16 kişi ile serviks kanseri taraması yapılan bin 894 kişiden birine erken teşhis koydu.

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ve Denizli İş Kadınları Birliği (DİKAB) işbirliğiyle 2018'de başlatılan Pembe Şehir Projesi kapsamında kanser taramaları il genelinde devam ediyor. Mobil Kanser Tarama Tırı ile ilçelerde ve fabrikalarda kadınlara yönelik meme ve serviks kanseri taramaları yapılıyor. 2024’te bugüne kadar 5 bin 587 mamografi çekimi yapılarak 16 kadına meme kanseri teşhisi konuldu. Ayrıca bin 894 serviks kanseri taraması gerçekleştirildi ve bir kadına erken teşhisle tedavi şansı tanındı.

Mobil Tır, bu hafta Aydem Enerji bahçesinde bulunarak, yaklaşık 400 kadın çalışan için kanser taraması gerçekleştiriyor. Daha önce Kale, Honaz, Baklan, Babadağ, Çal, Çivril ve Bekilli gibi ilçelerde hizmet veren tır, bu kez Aydem Enerji çalışanlarına ulaşmayı hedefliyor.

Mobil Kanser Tarama Tırı

“ERKEN TANI HAYAT KURTARIR”

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Aydem Enerji bahçesindeki Mobil Kanser Tarama Tırı’nı ziyaret etti. Öztürk, kanser taramalarının önemine değinerek şunları söyledi: “Erken tanı ile kanserde hayat kurtulabiliyor. Ülkemizdeki Ulusal Kanser Tarama programı kapsamında; meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleri için ücretsiz taramalar yapılmakta. Bu üç kanser türü, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen en önemli kanserler arasında yer alıyor. Mobil Kanser Tarama Tırı’mız ile bugün de Aydem Enerji’de yaklaşık 400 kadına tarama yapıyoruz. ‘Sağlıklı Kadınlar Sağlıklı Nesiller Yetiştirir’ sloganıyla kadınlarımızın sağlığını koruma hedefiyle çalışmaya devam ediyoruz.”

PEMBE ŞEHİR PROJESİ İLE KANSER FARKINDALIĞI ARTIRILIYOR

Pembe Şehir Projesi, Denizli'de kanser farkındalığını artırmak amacıyla 2018'den bu yana yürütülüyor. Denizli’nin merkezinde ve ilçelerde yapılan taramalarda binlerce kişiye ulaşıldı. İlçelerde de devam eden bu mücadelede Mobil Kanser Tarama Tırı büyük rol oynuyor. 2021’de hayırsever bir aile tarafından sağlanan bu tır, her yıl binlerce kişiye tarama imkanı sunuyor.