"ÜLKEMİZDE ŞU AN M ÇİÇEĞİ HASTALIĞI YOK"

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, son dönemde gündeme gelen M çiçeği (MPox) hastalığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu, "M çiçeği hastalığı şu anda ülkemizde yok, görülmedi. Hastanelerimize 'Ben M çiçeği mi oldum?' diye başvuran insanlarımız var, ancak şu ana kadar hiçbir vaka tespit edilmedi." dedi.

 

Bakan Memişoğlu, M çiçeği hastalığının özellikle Afrika'da 20-30 yıldır görüldüğüne dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) daha önce M çiçeği ile ilgili "küresel acil durum" ilan ettiğini, bu durumun Mayıs 2023'te sona erdirildiğini hatırlatan Memişoğlu,  ancak hastalığın yeniden mutasyona uğraması ve vaka sayılarının artması nedeniyle uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu ilan edildiğini belirtti.

“TOPLUMSAL PANİĞE GEREK YOK”

Hastalığın yakın ve uzun süreli temasla bulaştığını ve bu nedenle sıkı önlemler aldıklarını ifade eden Memişoğlu, "Aşısından testine kadar her konuda alarmdayız. Sağlık altyapımız bu tür durumlar için hazır, halkımızın paniklemesine gerek yok" dedi. Memişoğlu, M çiçeği hastalığının Kovid-19 gibi solunum yoluyla bulaşmadığını belirterek, "Toplumun korkmasını gerektirecek bir durum yok. Bilim insanlarımız, hastalığın pandemiye dönüşmeyeceğini, en fazla tek tük vakaların görülebileceğini söylüyor." diye konuştu. Bu hastalığın Türkiye'de yayılma ihtimaline karşı tüm önlemleri aldıklarını vurgulayan Bakan, izolasyon süreçleriyle ilgili güncellenmiş rehberlerin hazırlandığını da ekledi.

SOSYAL MEDYADA YAYILAN İDDİALAR ASILSIZ

Bakan Memişoğlu, sosyal medyada Afrika'dan gelen öğrencilerle ilgili yapılan olumsuz paylaşımların gerçeği yansıtmadığını belirtti. "Afrikalı öğrencilere yönelik herhangi bir ayrımcılık yapmayacağız. Virüsün yayılma durumu dikkate alınarak politikalarımızı gözden geçiririz, ancak şu an için böyle bir tedbire gerek yok." diye konuştu.

PCR TESTLERİ VE AŞI ÜRETİMİ HAZIRLIKLARI

M çiçeği hastalığına karşı gerekli test ve aşı üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten Memişoğlu, "Elimizde mevcut suşlara göre PCR testleri yapabilecek donanımımız var. Ayrıca Kovid-19 aşısı üretiminde dünya genelinde ilk 7'de olan bir ülke olarak her türlü aşıyı üretebilme kabiliyetimiz mevcut." ifadelerini kullandı.

SINIR KAPILARINDA TEDBİRLER ARTIRILDI

Memişoğlu, sınır kapılarında ve havalimanlarında hastalığın tespit edilmesi için ek tedbirlerin alındığını belirtti. "Özellikle gümrüklerde görev yapan personelimizi ciltteki lezyonları tespit edebilecek şekilde eğittik. Şu an için giriş kısıtlaması yok ancak tüm önlemleri aldık." dedi.

“SAĞLIK SİSTEMİ HAZIR”

Bakan Memişoğlu, Türk sağlık sisteminin M çiçeği gibi hastalıklara karşı tam donanımlı olduğunu belirtti. "Kovid-19 döneminde olduğu gibi her türlü zorluğa karşı hazırlıklıyız. Halkımız rahat olsun, bu süreci en iyi şekilde yöneteceğiz." diyerek, gereksiz paniğin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.