178 BİN TIBBİ ÜRÜN ÜTS'DEN ÇIKARILDI

Avrupa Birliği'nin MDR düzenlemesinin Türkiye'de de uygulanması sonrası uyum sağlamayan firmaların ürünleri Ürün Takip Sistemi'nden çıkarıldı. Sektör temsilcileri, bazı cihazlarda tek veya iki tedarikçi kalmasının rekabeti olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

Türkiye, Avrupa Birliği’nin 2020’de uygulamaya koyduğu yeni Tıbbi Cihaz Regülasyonu'na (MDR) uyum sağladı. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, verilen ek sürelerin sonunda uyum sağlamayan firmaların ürünlerini Ürün Takip Sistemi'nden (ÜTS) kaldırdı. Bu düzenleme ile birlikte 178 bin ürün sistemden çıkarıldı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu ürünlerin bedellerinin ödenmeyeceğini duyurdu.

178 BİN ÜRÜN SİSTEMDEN ÇIKTI

Kaynaklardan edinilen bilgilere göre ÜTS'den çıkarılan 178 bin ürün arasında 11 binine ilişkin itiraz yapıldı. Ancak sektörde oluşan bu gelişme, firmaların maliyet ve uyum zorlukları nedeniyle bazı ürünlerini sistemden çıkarmasıyla sonuçlandı. Bu durum, bazı tıbbi cihazlarda sadece tek veya iki tedarikçi kalmasına yol açtı. Rekabetin zayıflamasına dair endişeler gündeme gelirken, SGK yetkilileri bu ürünlerin sayısının düşük olduğunu ve sektörde ciddi bir rekabet kaybı yaşanmayacağı görüşünü paylaştı.

YERLİ ÜRETİCİLER İÇİN DESTEK TALEBİ

Sektör temsilcileri, MDR'ye uyum sürecinin devam ettiğini ve listeden çıkan firmaların tekrar ÜTS’ye dahil olabileceklerini belirtti. Ancak toplam ürün arzının yüzde 25-30’unun sistemden çıkmasının sektör için önemli bir gelişme olduğunu vurguladılar. Özellikle yerli üreticiler için MDR’ye uyum sürecinde destek mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çektiler.

TEK TADARİKÇİ SORUNU GÜNDEMDE

SGK yetkilileri ve sektör temsilcileri arasında yapılan toplantıda, tek tedarikçiye düşen ürünlerin sayısının düşük olduğu, ancak konunun yakından takip edileceği belirtildi. Yetkililer, rekabeti olumsuz etkileyecek bir durum olmadığını ve tıbbi cihazlara erişimde şu an için bir sorun yaşanmadığını ifade ettiler.