KULAK ÇUBUĞU KULLANMAYIN

KBB Uzmanı Dr. İsmet Çerçi vatandaşları işitme kaybı konusunda uyardı, kulak kiri temizlemek için kulak çubuğu kullanılmamasını istedi.

Denizli’de KBB Uzmanı olarak görev yapan Dr. İsmet Çerçi, işitme kaybı ve işitme sağlığı konusunda uyarılarda bulundu.  Dünya Sağlık Örgütü’nün 2023 yılı verilerine göre 34 milyonu çocuk toplam430 milyon kişinin işitme kaybı sorunu yaşadığına dikkat çekti.

KULAK-ÇUBUĞU-KULLANMAYIN.jpg

Çerçi işitme sağlığı problemlerinin insan yaşamını doğrudan etkilediğini ifade ederek; “İşitme kaybı okul hayatımızdan başlayarak yaşamımızın hangi evresinde olursak olalım iletişim ve etkileşim becerilerimizi zayıflatarak hem verimliliğimizi hem de sosyal ilişkilerimizi riske sokabilir, yaşam kalitemizi önemli ölçüde negatif yönde etkileyebilir. Bu nedenle işitme sağlığına dikkat etmek, işitme kaybını önlemek ve en önemlisi işitme kaybına çözüm sunabilecek imkânların farkında olmak kritik öneme sahip. Ancak bugün bilinç eksikliği nedeniyle dünya üzerinde binlerce insan yaşamın seslerinden mahrum kalıyor” diye konuştu.

En sık yapılan hatalardan birinin kulak kirinin temizlenmesi için kulak çubuğu kullanılması olduğunu belirten Çerçi, “Kulaklarınızı yüksek seslerden koruyun. Kulaklık veya kulak içi kulaklık kullanırken güvenli ses seviyelerini tercih edin. Düzenli egzersiz ve dengeli beslenme önem verin. Kulak kirinize dikkat edin. Kulaklarınızı temizlemek için kulak çubuğu kullanmamaya özen gösterin. Kulaklarınızı kuru tutun. Stres düzeylerini yönetin ve azaltın. Çocuklarınız için gürültülü oyuncaklara dikkat edin. İşitme kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Risk faktörlerine dikkat edin” uyarılarda bulundu.