SEDEF HASTALIĞI BULAŞICI DEĞİL

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Cenk, 29 Ekim Dünya Sedef Hastalıkları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sedef hastalığının bulaşıcı bir hastalık olmadığını vurguladı.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Cenk, 29 Ekim Dünya Sedef Hastalıkları Günü nedeniyle basın açıklamasında bulundu. Her yıl 29 Ekim gününün, dünya genelinde sedef hastaları ve onların destekçileri için önemli bir gün olarak anıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Cenk, “Sedef hastalığı, hayat boyu sürebilen, ciltte pullu ve bazen kaşıntılı döküntülerin oluşmasına neden olan kronik bir hastalıktır. Bu hastalık sadece cilt üzerinde değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyal hayat üzerinde de önemli etkiler yaratabilir. Daha da önemlisi eklemleri de tutabilir ve geri dönüşümsüz eklem hasarı yaratabilir” diye konuştu.

SEDEF HASTALIĞI BULAŞICI DEĞİL

Sedef hastalığının temel bilgilerinden bahseden Doç. Dr. Cenk, “Tıpta ‘Psoriazis’ olarak adlandırılan sedef hastalığı, bağışıklık sisteminin yanlış çalışmasından kaynaklanır ve cilt hücrelerinin çok hızlı bir şekilde yenilenmesine neden olur. Bu durum, ciltte kalınlaşmış ve kızarık bölgelerin oluşmasına yol açar. Sedef hastalığı, bulaşıcı bir hastalık değildir ve bu nedenle toplumsal yaşamda hastalığı olan kişilere karşı anlayışlı ve duyarlı olmak önemlidir” dedi.

“TEDAVİ SEÇENEKLERİ BULUNMAKTA”

Sedef hastalığının kronik bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Cenk; “Günümüzde hastalığı tamamen kontrol altında tutabilen ve hastaların neredeyse tamamen döküntüsüz bir şekilde yıllar boyu iyileşme döneminde seyretmesini sağlayan, aynı zamanda eklemlerde kalıcı hasarın önüne geçilmesini sağlayan tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Bu tedaviler uygun hastalar için üçüncü basamak hastanelerde uygulanabilmektedir. Bu hasta grubu hastanemizde her çarşamba günü Dermatoloji Özelleşmiş Psoriasis Polikliniği’nde uygun tedavi açısından değerlendirilmektedir” şeklinde ifade etti. Sedef hastalığının, fiziksel belirtilerin yanı sıra psikolojik yükleri de beraberinde getirebileceğini belirten Doç. Dr. Cenk, hastaların ihtiyaçlarını anlamak ve onlara destek olmak için bir fırsat olduğunu belirtti.