AİLE HEKİMLERİ ARTIK LOHUSALARI DA TAKİP EDECEK
Sağlık Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile aile hekimliği sisteminde önemli düzenlemeler hayata geçiriliyor. Yeni düzenlemeye göre, aile hekimi başına düşen nüfus 4 binden 3 bin 500’e indirildi, ayrıca lohusalık dönemi de aile hekimlerinin yakından takip edeceği kriterler arasına eklendi.
Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, gebe, bebek ve çocuk izlemleri gibi lohusa izlemleri de aile hekimlerinin sorumluluk alanına dahil edildi. Lohusa takibi, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri kapsamında ele alınarak, aile hekimlerinin bu alanda aylık başarı kıstaslarına dahil edileceği belirtildi.
YOĞUN BÖLGELERE YENİ AİLE HEKİMLİKLERİ AÇILACAK
Sağlık Bakanlığı, düzenleme kapsamında aile hekimi başına düşen nüfusu 4 binden 3 bin 500’e indirerek, yoğun nüfuslu bölgelerde yeni aile hekimliği birimleri açılacağını duyurdu. Bu değişiklikle, vatandaşların aile hekimine daha hızlı ulaşması ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin artması hedefleniyor. Özellikle yoğun bölgelerde artan sağlık ihtiyacını karşılamak üzere, yeni hekim kadrolarının oluşturulması planlanıyor.
KRONİK HASTALIK TAKİPLERİ İÇİN YENİ TEŞVİKLER
Yönetmelikte kronik hastalıkların erken teşhis ve tedavisi için önemli teşvikler yer alıyor. Bu kapsamda, kronik hastalık taramaları ve akılcı ilaç kullanımının teşviki de aile hekimlerinin aylık başarı kriterlerine eklendi. Yönetmelik, hastanelerdeki yoğunluğu azaltmayı hedeflerken, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarına gereksiz başvuruları önlemeye yönelik düzenlemeleri de içeriyor.
Aile hekimlerine yapılacak teşvik ödemelerine, aile hekimliği birimlerinde hasta memnuniyeti oranlarının il ortalamasının üzerinde olması ve kronik hastalık taramalarının etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi gibi kriterler de eklendi.
1 KASIM'DA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR
Düzenleme ile aile hekimlerine ayrılan hasta sayısının düşmesi ve bu sayede kanser ve kronik hastalık taramalarına daha fazla vakit ayrılması sağlanacak. Yönetmelik, 1 Kasım 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek.