ZATÜRREDE ERKEN TEDAVİ UYARISI
PAÜ Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevin Başer Öncel, “Zatürre erken tedavi edilmediği takdirde ciddi hayati risk barındırabilen bir hastalıktır” dedi.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevin Başer Öncel, 12 Kasım Dünya Zatürre (Pnömoni) Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Öncel, “2009 yılından beri her yıl 12 Kasım günü Dünya Pnömoni Günü olarak anılmakta ve pnömoniye, pnömoniden korunma yöntemlerine dikkat çekilmektedir. Halk arasında ‘zatürre’ olarak bilinen pnömoni, akciğer dokusunun çeşitli mikroorganizmalar tarafından iltihabıdır” dedi.
ZATÜRRE TEDAVİSİ
Zatürre tedavisine ilişkin de konuşan Prof. Dr. Öncel, “Zatürreye iyi gelmesi için doktorun kararıyla antibiyotikler, antiviral ilaçlar, sıvı ve elektrolit desteği, ağrı kesici ve ateş düşürücüler, beslenme takviyesi uygulanır. Bunlarla birlikte yatak istirahatı yapılmalıdır. Zatürrenin tedavisine ayaktan tedavi uygulanabileceği gibi hastane yatışı, yoğun bakım ve mekanik solunum desteği de gerekebilir. Bunlara kişinin sağlık durumuna göre doktor karar verecektir” şeklinde ifade etti.
EN ÇOK RİSK ALTINDA OLAN GRUPLAR
Prof. Dr. Öncel: “Pnömoniler, tüm dünyada hastane başvurularının, tedavi giderlerinin, iş-okul günü kayıplarının ve ölümlerin önemli bir kısmından sorumludur. Pnömoni, dünyada ve ülkemizde en sık ölüme neden olan hastalıklar arasında yer almaktadır. En çok risk altında olan gruplar ileri yaştaki erişkinler ve çocuklardır. Özellikle 65 yaş ve üzeri erişkinler başta olmak üzere risk gruplarında yani astım, KOAH, bronşiektazi gibi ek hastalığı olan hastalarımızda pnömokok aşılama hayati önem taşımaktadır” diye konuştu.