AKCİĞER KANSERİNİN ANA NEDENİ SİGARA

PAÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Sevin Başer Öncel, akciğer kanserinin ana nedenini sigara olarak işaret etti, mücadelede erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekti.

PAÜ Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevin Başer Öncel, ‘Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’ programı çerçevesinde önemli uyarılarda bulundu.

Akciğer kanserinin ana tetikleyicisi olarak sigarayı işaret eden Öncel, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kansere bağlı her 5 ölümden birinin akciğer kanseri kaynaklı olduğunu kaydetti.

Türkiye’de her yıl 30 binden fazla yeni vaka teşhis edildiğini anlatan Öncel; “Ülkemizde de bu kadar sık görülen akciğer kanseri, ne yazık ki ileri evrelerde gecikmiş durumda teşhis edilmektedir. Bunun ana nedenleri akciğer kanseri için bir tarama programının olmayışı ve hastaların şikâyetlerini önemsememelerinden kaynaklanmaktadır. Akciğer kanserinin ana nedeni sigara içimidir. Sigara içen bireyler öksürük hırıltı gibi semptomlarını içtikleri sigaraya bağlamakta, nasıl olsa bu şikâyetler sigaradandır diye düşünerek hekime başvurmakta gecikmektedirler” ifadelerini kullandı.

PAÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Sevin Başer Öncel, akciğer kanserinin ana nedenini sigara olarak işaret etti, mücadelede erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekti.

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİNİ HATIRLATTI

Akciger kanseri ile mücadelede erken teşhisin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Öncel şu ifadeleri kullandı:

*Akciğer kanseri ile mücadelede erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Ne yazık ki, akciğer kanseri gelişen kişilerin çoğu, kanser yayılmaya başlamadan önce herhangi bir belirti göstermezler. * Akciğer kanserinde en sık görülen yakınmalardan bazıları nefes darlığı, öksürük, kanlı balgam, halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybıdır.

* Ağır sigara içicisi olan bireylerde bu yakınmalar ortaya çıktığında göğüs hastalıkları uzmanına muayene olmaları gerekir. En önemlisi de bu hastalıktan korunmaktır. Bu da akciğer kanserinin oluşmasında rol oynayan risk faktörlerinin önlenmesini gerektirir.

* En önemli risk faktörü sigara içimidir. Sigara bıraktırma konusundaki desteklerin ve yasaklama konusundaki önlemlerin artırılarak sürdürülmesi, mesleki ve çevresel maruziyetlerin ortadan kaldırılması hastalıktan korunmada esastır.