TÜBERKÜLOZDA ERKEN TANININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Betül Abdüloğlu, hastalıkla mücadelede erken tanının önemine dikkat çekti.

Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Verem Savaş Dispanseri Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Betül Abdüloğlu, tüberküloz (verem) hastalığında erken tanı, doğru ve düzenli tedavi ile iyileşmenin mümkün olduğunu söyledi.

Abdüloğlu tüberküloza ilişkin şu bilgileri paylaştı:

* Tüberküloz, bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olması ve görülme sıklığı nedeniyle, küresel mücadele gerektiren önemli halk sağlığı sorunları arasında bulunmaktadır.

* Bu nedenle Ülkemizde ‘Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası’ etkinlikleri 1947 yılından itibaren her yıl, ocak ayının ilk pazar gününü izleyen hafta boyunca düzenlenmektedir.

* Aktif akciğer ya da gırtlak veremi bulunan hastalar tüberküloz mikrobunun kaynağıdır. Hasta kişilerin konuşma, öksürme ya da hapşırma yoluyla ortama yaydıkları damlacıklar içindeki mikropların bu ortama giren sağlıklı kişilerin solunum yoluyla almasıyla tüberküloz enfeksiyonu gelişir.

* Tüberküloz enfeksiyonu, tüberküloz basilinin vücutta sessiz olduğu; hastalık şikayetlerinin bulunmadığı, hastalığın klinik, laboratuvar ve radyolojik bulgularının görülmediği durumdur.

* Tüberküloz enfeksiyonu olan kişilerin yaklaşık yüzde 10’unda, yaşamlarının bir döneminde tüberküloz hastalığı gelişebilir.

* Tüberküloz hastalığı, tüberkülozla ilgili klinik belirti ve bulguların ortaya çıktığı durumdur. HIV/AIDS Diabetes mellitus, kronik böbrek yetmezliği, bazı kanserler, ilaç ve alkol bağımlılığı, tütün kullanımı ve silikozis de vücut direncini düşürerek tüberküloz hastalığının ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. * Tüberküloz hastalığı en çok akciğerlerde görülmekle birlikte (yüzde 60-70) ,tüm doku ve organları tutabilir. Hastalığın en sık görüldüğü diğer organ ve dokular; plevra, lenf bezleri, kemikler, böbrekler ve beyin zarıdır.

Hastalığın tedavisinin 6 ile 9 ay kadar sürdüğünü belirten Dr. Betül Abdüloğlu; “Tanı konulan tüm tüberküloz hastalarının verem savaşı dispanserinde kayıt altına alınması gereklidir. Tüberküloz tedavisi 6-9 ay sürmekte olup düzenli tedaviyle tamamen iyileşir. Tedavide kullanılan bütün ilaçlar, ilgili sağlık kuruluşları tarafından ücretsiz verilir. İlaçların düzenli ve yeterli süre kullanılması tedavinin başarısı için oldukça önemlidir. Hastanın, tercihen bir sağlık personelinin gözetiminde ilaçlarını alması şeklinde uygulanan ‘doğrudan gözetimli tedavi (DGT)’ düzenli ilaç kullanılması için en uygun yoldur. Türkiye genelinde 2023 yılı verem hastalığı insidansı yüzbinde 11, Denizli’de ise 2023 yılı insidansı yüzbinde 7,7 olup Denizli’de 2023 yılında Verem Savaş Dispanserinde 90 hasta ve 2024 yılında da 87 yeni tüberküloz hastası saptandı” ifadelerini kullandı.