ÇİVRİL’DE DERİ TESTİ YAPILIYOR
Çivril Şehit Hilmi Öz Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Müge Hazıroğlu, deri testi (prick testi) hakkında bilgi vererek Çivril’de ot, ağaç, küf, hamam böceği, kedi epiteli alerjilerine bakılabildiği bilgisini verdi.
Günümüzde sık karşılaşılan alerjik hastalıkların, yaşam kalitesini düşürdüğünü belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr Müge Hazıroğlu, bu hastalıkların tanısı ve neden olan faktörlerin belirlenmesinde deri testinin çok önemli olduğunu vurguladı. Hazıroğlu, “Alerji, vücudun normal insanlarda sorun oluşturmayan bir maddeye karşı aşırı reaksiyon gösterme durumudur. Atopi olarak da adlandırılır. Günümüzde alerjik hastalıklarla karşılaşma yüzdesi giderek artmaktadır. Alerjik rahatsızlıklar gelişmiş ülkelerde daha sık görülmektedir. Stres, yoğun çalışma ortamı, hava kirliliğinin artması, gıdalara eklenen katkı maddeleri gibi etkenlerin alerjilerin görülme sıklığının artmasına yol açtığı bilinmektedir. Alerjiye neden olan etkenin uzaklaştırılması çoğu hastanın şikayetlerini azaltmakta veya geçirmektedir. Bu nedenle alerjik nezle veya alerjik rinit, göz nezlesi ya da alerjik konjiktivit, alerjik astım, ürtiker (kurdeşen), ilaç alerjisi, böcek alerjisi, arı alerjisi, gıda alerjisi, egzama ile atopik dermatit dediğimiz alerjik hastalıkların tanısı ve neden olan faktörlerin belirlenmesi önemlidir. Deri testi belirli bir sayıda alerjenin cilde yerleştirilmesi ve hangisinin reaksiyona neden olacağının gözlenmesi temeline dayanan basit ve acısız bir prosedürdür. Türkçesi deri delme testidir. Deri testindeki reaksiyon alanı ne kadar genişse test edilen maddeye olan alerji gerçekte o denli yüksektir. Pozitif bir reaksiyon sonucu büyük olasılıkla kişinin bu maddeye alerjik olduğunu gösterir” diye konuştu.
Alerjik deri testi nasıl uygulanır?
Uz. Dr Müge Hazıroğlu, Çivril’de deri testi yapılabildiğini ve ot, ağaç, küf, hamam böceği, kedi epiteli alerjilerine bakılabildiğini dile getirerek test hakkında şu bilgileri verdi, “Deri testi, hastaların ön kol iç yüzlerine uygulanır. Test bölgeleri, etil alkollü pamuk ile silinip kuruması beklenir. Alerjenleri tek seferde uygulamayı sağlayan çoklu (10’lu ) aplikatör ile kol yüzeyine uygulamaktayız. Bu aplikatörün uçları plastik olduğu için işlem acısızdır. Hastaya alerjenleri uyguladıktan sonra kolunu düz bir şekilde tutması, kaşımaması, sabit bir yerde beklemesi söylenir. İşlemden 15-20 dakika sonra uygulama yapılan alandaki reaksiyona göre test sonuçlandırılır. Test sonucunda uygulama yapılan bölgedeki şişlik ve kızarıklığa bakılır. Şişliğin çapının 3-5 mm arasında olması; (+), 5-7 mm arasında olması (++), 7-9 mm arasında (+++), 10 mm ve üzerinde olması (++++) olarak derecelendirilir. Deri testi sonucu ile birlikte oluşmuş olan alerjik durum daha kolay tespit edilir ve tedavide buna göre bir yol izlenir.”