“DEFTER TUTMA HADLERİ YENİDEN BELİRLENMELİ”

Denizli Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Erol Tüzen, defter tutma hadlerinin yeniden belirlenmesini istedi.

Çay, şeker, tütün ve tütün mamulleri gibi fiyatı sürekli yükselen ama kâr oranı diğer mallara göre çok düşük olan malların satışını yapan esnafın büyük şirketler gibi ticari defter tutmak zorunda kaldığını belirten Tüzen, “Kâr oranı düşük ürünleri satanlar için defter tutma hadleri yeniden belirlenmeli” dedi.

“AYNI OLMAMALI”

2018 yılında aylık 15 bin 833 TL'nin üzerinde mal alıp 21 bin 667 TL'nin üzerinde mal satanların kanunen birinci sınıf tacir sayıldığını ve bunların 2019 yılından itibaren büyük şirketler gibi muhasebe defteri tutmak zorunda olduğunu belirten Tüzen, “Ayda 22 bin TL tutarında sigara satan bir bakkal büyük bir sanayi işletmesiyle aynı defterleri tutuyor. Oysa 22 bin TL'lik satışın tamamı yalnızca sigara olsa bile bunun kârı da yalnızca günlük 8, aylık 244 TL. Ayda yalnızca 244 TL kâr eden bir bakkal veya bayinin büyük bir sanayi işletmesi gibi defter tutmasını anlamak mümkün değil. Ayda 244 TL kazanan bir bakkal nasıl olur da büyük tüccar gibi ticari defter tutar?” diye konuştu.

“CİRO BÜYÜK AMA KAR KÜÇÜK”

Zincir marketlerin mantar gibi çoğalmasıyla bakkalların yalnızca sigara satan büfelere dönüştüğünün altını çizen Tüzen,  “Vergi kanunlarımız  diyor ki ayda 244 TL'nin üzerinde kazanırsan büyük tüccar gibi ticari defter tut. İşletme defteri tutmanın aylık ücreti 148 TL iken, bilanço usulüne göre defter tutmanın aylık bedeli 400 TL. Yani ayda 244 TL kazanan bakkal, 400 TL muhasebeci ücreti ödemek zorunda kalıyor. Bu hadler tıpkı basit usulde olduğu gibi yeniden belirlenmeli, bakkal esnafı sigara sattığı için adeta cezalandırılmamalı” şeklinde konuştu.

MESUT GÜLER