DENGE BOZUKLUĞU VERTİGO HABERCİSİ

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Melih Üstel, son yıllarda birçok kişinin yaşadığı ‘vertigo’ hakkında bilgi vererek bir hastalık değil, değişik hastalıklarda görülen denge bozukluğu ile kendini gösteren bir belirti olduğunu söyledi.

   Kişinin olduğu yerde etrafını dönüyor ya da kendi kendine döndüğünü hissetmesinin vertigo belirtileri olduğunu ifade eden Dr. Melih Üstel, baş dönmesi ve diğer dengesizlik hislerinin poliklinik hastalarında en sık görülen şikayetlerden olduğunu dile getirdi. Üstel, “Vertigonun birçok sebebi vardır. Kulak Burun Boğaz, Nöroloji, Göz, Dahiliye ve Kardiyolojiyi ilgilendiren bazı hastalıklar vertigoya neden olmaktadır. İç kulak kaynaklı nedenler: Üst solunum yolu enfeksiyonunun iç kulak tutulumu, iç kulakta bulunan otolit dediğimiz tozcukların fizyolojilerinin bozulması, iç kulak sinirinin iltihaplanması, iç kulak sıvılarından endolenf diye tabir ettiğimiz iç sıvının miktarının artması (Meniere Hastalığı), orta kulak iltihaplarının iç kulağı etkilemesi, iç kulak sinirlerini tutan tümörler (Akustik Nörinoma), iç kulak sıvı fistülleri. İç kulak dışındaki nedenler: Menenjit, migren, epilepsi, kardiyak aritmi, beyin tümörleri, kafa travmaları. Ve denge organlarını tutan daha birçok hastalık. Bazen de psikojenik nedenlerdir. Vertigo bir hareket halüsinasyonudur” diye konuştu.

 

BELİRTİLER NELER

 

Vertigo hastalığının belirtilerinden bahseden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Melih Üstel: “Hasta çevresindeki cisimlerin etrafında döndüğünü, bir yöne doğru ritmik hareket ettiğini veya baş ve vücudunun kendi etrafında hızla döndüğünü söyler. Etraf ya da kendisi dönmediği halde, kişide şiddetle döndüğü hissi oluşur. Vertigo olduğunuzu anlamak için bir test yapmanız gerekirse; kendi etrafınızda 30-40 kere dönün ve kendinizi serbest bırakın. Nasıl etrafın döndüğünü hissediyorsanız vertigo da aynen böyledir. Yerin tavana gelmesi gibi bir histir. Bunu yapmadan aynı şekilde etrafınızın döndüğünü hissediyorsanız vertigo olabilirsiniz. Atak sırasında hareketsiz durma arzusu, eğilmek-bükülmek konusunda isteksizlik, yatakta dönünce veya gözlerini kapatınca kötüleşme, ayakta veya arabada hızla dönerken oluşan dengesizlik ile baş veya vücudunu belirli bir pozisyonda tercih etme vertigoda tanımlanabilir. Baş dönmesi olan hastalarda, sebebin ne olduğuna göre başka belirtilerde olur. Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmelerinde bereberinde kulak çınlaması, işitme azlığı, kulakta basınç hissi, bulantı-kusma, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketler (nistagmus) saptanabilir. Nörolojik hastalıklara bağlı baş dönmelerinde ise baş ağrısı, uyuşmalar, felçler, göz hareketlerinde anormallikler olabilir. Baş dönmesi ile bulunabilecek diğer şikayetler çok değişken olabilir. Ancak birçok hastada da sadece baş dönmesi mevcuttur” şeklinde konuştu.

           

KULAĞA YAKINSA DAHA SIKINTILI

 

Vertigonun periferik ve santral vertigo diye ikiye gruba ayrıldığını belirten Op. Dr. Melih Üstel, santral vertigonun genelde beyinle ilgili sıkıntılarda görüldüğünü söyledi ve şöyle devam etti: “Periferik vertigo adı verilen iç kulaktaki labirent içerisindeki içi sıvı dolu iç içe geçmiş tünellerden oluşan anatomik yapılar ile bu yapıları beyine bağlayan sinir liflerine bağlı gelişen vertigo tipleri büyük çoğunluğu oluşturur. Oluşan vertigonun yeri ne kadar kulağa yakın ise hastalık genellikle o kadar şiddetli olur. Saniyeler, dakikalar, saatler, günler ve haftalar süren ataklar olabilir. Santral vertigolar ise biraz daha az sıklıkla görülür ve kroniktir. Vertigo hastalığının nedeni eğer beyinde bulunan denge merkezlerinde ise bu tür vertigoya santral vertigo denir. Santral vertigoya, artikülasyon ve konuşma bozuklukları, yutma bozukluğu, çift görme gibi bazı ek nörolojik bulgular eşlik eder. Santral vertigonun en sık görülen nedenleri; migrene bağlı vertigo, Multiple Skleroz (MS), otoimmun iç kulak hastalığı ve beyin damar hastalıklarıdır” dedi. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Melih Üstel, son olarak vertigonun asıl nedeninin araştırılarak gerekli tedavinin verilebilmesi için bir hekime başvurulmasının önemli olduğunu söyledi.