“ENGELLİ BİREYLERİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÖNEMLİ”
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde poliklinik şartlarında tedavisi yapılamayan engelli hastalara yönelik ameliyathane ortamında genel anestezi altında ağız ve diş sağlığı hizmeti veriliyor. 2011 – 2016 yıları arasında Denizli Devlet Hastanesi ameliyathanesinde gerçekleştirilen diş tedavileri 2016 Eylül ayından itibaren Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nin ameliyathanesinde gerçekleştirilmeye başlandı.
Her Çarşamba genel anestezi altında anestezi uzmanı, anestezi teknisyeni, diş hekimi, diş klinik yardımcısı, klinik hemşiresi ve ameliyathane hemşiresinden oluşan uzman ekip dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi, detertraj, kist operasyonu gibi tüm tedavi işlemleri ve koruyucu uygulamaları yapılabiliyor. Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dt. Yasemin Bacaksız 2011-2016 yılları arasında Denizli Devlet Hastanesi’nde 596 hastanın genel anestezi altında diş tedavilerinin gerçekleştirildiğini 2016 Eylül ayından itibarense Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde 89 hastanın diş tedavilerinin yapıldığını ve toplam 306 dolgu, 254 diş çekimi, 434 yarım çene detertraj tedavinin yapıldığını söyledi. Yasemin Bacaksız poliklinik şartlarında sağlık durumu nedeniyle tedavisi yapılamayan fiziksel ve zihinsel engelli bireylere, diş hekimi koltuğunda işlem yapılamayacak kadar önemli nörolojik rahatsızlığı olan bireylere, yaşı çok küçük ya da tedaviye uyum gösteremeyen çocuklara genel anestezi altında ağız ve diş sağlığı hizmeti verdiklerini açıkladı.
GENEL SAĞLIK KADAR ÖNEMLİ
Engelli bireylerde ağız ve diş sağlığının genel sağlık kadar önemli olduğuna değinen ve engelli bireylere tam donanımlı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerinde tedavi uygulanması gerektiğinin altını çizen Dt. Yasemin Bacaksız, “Diş tedavileri, üst düzeyde hasta-hekim uyumu gerektirir. Engelli bireylerin sağlık sorunları, yaşadıkları birçok sorun yanında en önemlilerindendir. Ülkemizde dokuz milyona yakın engelli kişi bulunmaktadır. Bu bireylerin ağız ve diş sağlıkları, kullandıkları ilaçlar, beslenme şekli ya da ağız bakımlarının yetersiz kalışı gibi nedenlerle tehlikeye girmektedir. Engelli bireyle yaşayan kişilerin ise yakınlarının diş gelişimi ve ağız bakımı hakkında yeterli bilgi ve eğitime sahip olmamaları ve uygunsuz sosyoekonomik koşullar nedeni ile hastaların sorunları giderek artmaktadır. Engelli hastaların bedensel ve zihinsel travmalarının en aza indirgenmesi için diş tedavilerinin genel anestezi ünitesi ile geniş kapsamlı diş hekimliği hizmeti sunulan hastanelerde yapılması önerilir. Zihinsel engelli hastaların büyük bir çoğunluğunun diş tedavilerinin lokal anestezi altında gerçekleştirilmesi pek olası değildir. Ayrıca tedavi sırasında çıkabilecek olası bir komplikasyon durumunda bu hastalara yardımcı olabilmek için tam donanımlı ağız-diş sağlığı hastane ortamı hizmeti sunulmalıdır” dedi.
NEREYE BAŞVURU YAPILMALIDIR?
Genel anestezi altında diş tedavi ihtiyacı olan engelli hastaların Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde bulunan Hasta İletişim Birimi, Ameliyathane ve Evde Bakım Birimlerine başvurabileceğini açıklayan Dt. Yasemin Bacaksız şöyle devam etti: “Hastanemize başvuran engelli hastalarımız, genel anestezide görevli diş hekimine yönlendirilir. Alınan panoramik radyografiler ve klinik muayene sonuçları değerlendirilerek hastanın kendisine veya yakınlarına planlanan tedavinin niteliği anlatılır. Yapılacak tedaviler konusunda karşılıklı olarak mutabakata varıldıktan sonra ameliyathane ortamında genel anestezi altında hastanın gereken tüm diş tedavileri yapılarak oral sağlığına kavuşması sağlanır” dedi.