KLİMA KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ

Denizli Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Ferzan Göncü, yaz dönemi sıcak havalardan bunalanların sıklıkla başvurduğu klima kullanımının enfeksiyon hastalıkları riskini arttırdığını söyledi.

   Ayrıca açık alanlarda piknik yapanları da kene sırımasına karşı korunaklı ve dikkatli olmaları konusunda uyardı. Klimaların özellikle ilk çalışmaya başladığı dönemlerde filtresinde bekleyen birçok mikrobun havaya karışmasının enfeksiyona neden olduğunu dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Ferzan Göncü, kişilerin serinlemek isterken sağlığından olabileceğini söyledi. Göncü, klima kullanımı konusunda şu uyarılarda bulundu: “Sıcak havalarda konforlu yaşam için klimaları kullanmaktayız fakat klimaların iyi olduğu kadar kendimizi mutlaka korumamız gereken yan etkileri de vardır. Klimalar, ciddi enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Özellikle yaz dönemi olduğu için tatil için tercih edilen otellerde ki su başlıklarından, bazen de tek tek klimalardan enfeksiyon kapabiliriz. Özellikle lejyoner adını verdiğimiz bu enfeksiyon ateş, halsizlik, kırgınlık, yorgunluk şeklinde görülebilir. Bazen öksürük semptomları dahi olmayabilir. Hastalık, damlacık yoluyla geçmektedir. O yüzden gittiğimiz otellerde temizlik konusuna dikkat etmemiz gerekiyor. Yine içeri ve dışarıdaki sıcaklık farkı ve ani hava değişiminden dolayı vücut direncinin düşmesi ile gribal enfeksiyonlar da sıklıkla görülebilir. Bu nedenle klimanın ayarını aniden en soğuk konuma getirmek yerine dereceyi belirli zaman aralıklarla yavaş yavaş yükselterek vücudun ısı değişikliğine adaptasyonu daha kolay sağlanmalıdır. Klima çalışırken pencere mutlaka aralanmalı ya da odanın sıcak-soğuk hava sirkülasyonunu sağlamak için zaman zaman havalandırılmalıdır” dedi.

 

KENE ISIRMASI KONUSUNDA UYARI

 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Ferzan Göncü, sıcak havalarla birlikte baş gösteren kene ısırması riskine karşı da vatandaşları, dikkatli olmaları konusunda uyardı. Göncü, “Yaz aylarında enfeksiyon hastalıklarında en çok karşılaştığımız Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kene ısırmalarıdır. KKKA Hastalığı, Hyalomma kenesinin ısırmasıyla bulaşan ve erken teşhis edilip tedavi edilmediği takdirde öldürücü boyutlara ulaşan bir hastalıktır. Vücuduna kene yapışan kişilerde 10 gün kadar ani başlayan ateş, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, ışıktan etkilenme ve bunların yanında kollarda, bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, duygu-durum değişiklikleri yaşanabilir. Kene ısırması, daha çok ormanlık alanlara pikniklere gidenler ile tarlada çalışanlarda görülür. Bu yüzden bu bölgelere giderken mümkün olduğunca kollarımızı ve bacaklarımızı örtecek uzun giysiler ve çorap giyilmeli, piknik alanından döndükten sonra mutlaka duş yapılmalıdır. O sırada zaten çocuklarımız olsun kendimiz olsun vücudumuzda bir şekilde tarama yapıp herhangi yabancı bir cisim var mı kontrol edilmelidir. Eğer varsa; mutlaka ele gelir bu yabancı cisimler, asla koparılmamalıdır. Hemen bir sağlık kuruluşuna özellikle hastanelere başvurulmalıdır. Çünkü böyle durumlarda keneyi çıkarıp takibe alıyoruz. Özellikle böyle bir durumun erken dönem fark edilmesi bizim için önemli” diye konuştu.