"Obezite sağlığımızı olumsuz etkiliyor"
“OBEZİTE CERRAHİSİ DİYABET BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK HASTALIĞI ÖNLÜYOR”
Özel Denizli Tekden Hastanesi doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aydın Keskin, tüm dünyanın en büyük sağlık sorunlarından biri olan ve hayatımızı olumsuz etkileyen obezite ile ilgili önemli bilgiler verdi. Dr. Keskin "Sadece ülkemizde değil dünyada da kilolu bireylerin sayısı gün geçtikçe artarken, obezite yetişkinler başta olmak üzere çocukların da sağlığını olumsuz etkilemektedir. Son zamanlarda pandeminin de etkisiyle evde geçirilen zaman, stres, sağlıksız beslenme alışkanlıkları gibi olumsuz etkiler obeziteyi tetiklemektedir. “ şeklinde bilgi verdi.
Dr. Keskin “Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olan obeziteyi, kişinin sağlığını olumsuz etkileyecek derecede aşırı yağlanma olarak tanımlayabiliriz. Obezite vücudun birçok organını etkilediği için çeşitli hastalıklara sebebiyet vermektedir. Özellikle aşırı kilo alımına bağlı kalp-damar hastalıkları, tansiyon, şeker hastalığı, eklem hastalığı, akciğer hastalıkları gibi hastalıkların yanı sıra bazı kanser türlerine de sebep olması açısından obezite tedavi edilmesi gereken çok önemli bir hastalıktır.
Op. Dr. Aydın Keskin “Obezite ameliyatı önerebilmek için bir kişinin vücut kitle indeksinin 35 üzeri ve şeker, tansiyon, kalp hastalığı gibi hastalıklardan bir ya da birkaçının olması gerekiyor. Bu seviyeye kadar olan kilo problemleri bir şekilde diyet, egzersiz gibi ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Fakat vücut kitle indeksi bahsettiğimiz seviyenin üzerindeyse ve yandaş hastalıklar varsa en sağlıklı, en kalıcı ve en güvenli tedavi şekli obezite cerrahisi dediğimiz obezite ameliyatlarıdır.” dedi.
Obezite ameliyatlarının türleri nelerdir?
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aydın Keskin “Obezite ameliyatlarının temel prensibi kişinin aşırı beslenmesinin önüne geçmektir. Obezite tedavisinde birkaç ameliyat yöntemi uygulanmaktadır. Bunlardan bir tanesi gıda alımını kısıtlayıcı ameliyatlar ki bunların en başında sleeve gastrektomi dediğimiz halk arasında tüp mide olarak bilinen ameliyattır. Bu ameliyatta midenin %80-85 kadarı çıkarılmakta böylece kişinin gereğinden fazla aşırı beslenmesinin önüne geçilmektedir. Ayrıca midenin çıkarılan kısmındaki hormonlar da kişinin iştahını keserek sağlıklı ve normal bir şekilde kilo vermesine ve normal kiloya inmesine yardımcı olur.
Bunun dışında gıda emilimini arttıracak mide bypass dediğimiz ameliyatlar da var. Bu tür ameliyatlar da gıda alımı olmasına rağmen bağırsak sitemine yapılan değişikliklerle alınan gıdaların vücut tarafından emilmeden büyük çoğunlukla atılmasına yarayan yöntemdir.
Hastanın yapısına göre değerlendirilerek hangi tür ameliyata uygun olup olmayacağına karar verilir ve yapılacak işlem ve sonrası hakkında hastaya detaylı bilgi verilir. “ şeklinde konuştu.
Obezite tedavi edilmezse ne olur?
Obezite tedavi edilmediği takdirde kişilerin sağlık sorunları yaşamasının dışında psikolojik sebeplerden dolayı kişinin hayatını zora sokacak durumların söz konusu olabileceğini söyleyen Genel Cerrahi Doktoru Op. Dr. Aydın Keskin “Obezite tedavi edilmediği takdirde kişide şeker hastalığı varsa tedavisi mümkün olmayabilir. Kalp problemleri, solunum problemleri gibi sebeplerden dolayı aşırı kiloya sahip hastalar kaybedilebilir. Obezitenin sebep olduğu kanser türleri de hastanın durumunu etkileyebilir. Obezite tedavi edildikten sonra obeziteden kaynaklanan bu gibi benzer hastalıkların tamamının da tedavi edilmesine yardımcı olur.” dedi
Kalp ve Diyabet hastaları obezite ameliyatı olabilir mi?
Op. Dr. Aydın Keskin“Aslında sadece obezite ameliyatında değil kalp ve diyabet gibi ameliyatlarda da aynı prosedürler uygulanmaktadır. Öncesinde detaylı bir muayeneden sonra ameliyata engel durumun olup olmadığına ya da ameliyat riskinin olup olmadığı değerlendirilerek ameliyat kararı verilmektedir. Bu prosedürler kalp ve şeker hastalığı olan obezite hastaları için de geçerlidir. Hastada kalp ya da diyabet hastalığı varsa yine aynı şekilde obezite ameliyatı olmadan önce gerekli tetkikler yapılır ve ameliyat kararı, yapılan tetkiklere ve vücut kitle indeksine göre verilir. Belirtmek gerekir ki obezitenin kendisi ameliyattan çok daha riskli bir hastalıktır. Bundan dolayı obezite hastalarının bir an önce gerekli tedaviyi almalarında fayda vardır.
Obezitenin sebep olduğu nedenlerin başında şeker hastalığı gelmektedir. Dolayısıyla obezite tedavi edildiğinde şeker hastalığı gibi bazı hastalıklarda tedavi edilmiş olacaktır.” dedi.
Dr. Keskin ameliyat sonrası kilo alımından da bahsetti. “Obezite ameliyatı sonrası erken döneminde yani iyileşme döneminde uygulanan bir diyet programı olması gerekmektedir. Obezite ameliyatında hedef kişinin vücut kitle indeksini normal sınırlara çekebilmektedir. Yani vücut kitle indeksi sağlıklı insanlarda 18-20 arasında olması gerekiyor. Obezite ameliyatında da amacımız kişinin bu vücut kitle indeksini bu oranlara indirebilmektir.” dedi.
Son olarak bu obezite yöntemlerinden de bahseden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aydın Keskin “Hastanemizde obezite kliniğine gelen her hastaya vücut analizi ile birlikte gerekli tetkikler de yapılarak tetkiklerin sonucuna göre hastaya hangi işlemin yapılacağına karar verilir. Hastanemizde Mide balonu, mide botoksu ya da tüp mide ameliyatı gibi obezite tedavisinde başarılı uygulamalar yapılmaktadır. Burada önemli olan hastanın hangi tedavi yöntemine uygun olduğudur. Hastanemizde tüm bu işlemler alanında uzman ekiple kişiye özel tedavi şekli uygulanarak yapılmaktadır.” şeklinde bilgi verdi.