REFLÜ HASTALARINA RAMAZAN UYARISI
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi, uzun günlerle beraber aç kalma süresinin uzaması ve aşırı sıcaklarla beraber değişen yeme içme alışkanlıkları, reflü, ülser ve gastrit gibi mide hastalıklarına karşı ‘nasıl beslenmeli’ sorusunu akıllara getiriyor.
Bizler de Özel Denizli Tekden Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr.Kemal Kul’a reflü hastalarının Ramazan ayında nasıl beslenmesi gerektiğini sorduk.
Gastroenteroloji Uzmanı Dr.Kemal Kul reflü tanısı konulmuş hastaların ramazan ayında hekimleriyle görüşerek tedavilerini ayarlamaları, sahur ve iftarda tüketecekleri gıdalara da dikkat etmeleri gerektiğini bildirdi.
“TUZLU YİYECEKLER VE HAMUR İŞLERİNDEN UZAK DURUN”
Reflü hastalarının özellikle uzak durması gereken gıdalardan bahseden Uz.Dr.Kemal Kul "İftar ve sahurda tuz içeriği yüksek olan turşu, salamura gıdalar, yağ ve tuz oranı yüksek olan pastırma, sucuk gibi besinler, şeker oranı ve kalorisi yüksek olan kurabiyeler, hamur tatlıları gibi yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir" dedi.
Dr.Kul, Ramazan nedeniyle reflü hastalarının daha bilinçli davranması gerektiğini vurgulayarak, reflü tanısı konulmuş hastaların, ramazan ayı öncesi hekimleri ile görüşerek tedavilerini ona göre ayarlamalarını, sahur ve iftarda tüketecekleri gıdalara da dikkat etmelerini istedi. Tedavideki en önemli hususun, beslenme ve reflü ile uyumlu bir yaşam olduğuna dikkati çeken Dr.Kul, reflü hastalarının bazı temel prensiplere uyarak oruç tutabileceklerini belirtti.
“RAMAZANDA REFLÜ ŞİKAYETLERİNİZ ARTIYORSA HEKİMİNİZE BAŞVURUN”
Reflü tedavisine rağmen midesinde yanma, ağrı, bulantı, kusma, ağza acı su gelmesi gibi şikayetleri olan hastaların oruç tutmasının sakıncalı olabileceğine işaret eden Gastroenteroloji Uzmanı Dr.Kemal Kul, oruç öncesinde belirgin yakınmaları olmayan fakat oruç sırasında giderek artan şikayeti bulunan hastaların da mutlaka doktora başvurması gerektiğinin altını çizdi.
"SAHURDA VE İFTARDA BOL MİKTARDA YAĞSIZ SALATA TÜKETİLEBİLİR"
Su tüketiminin de önemli olduğunu ifade eden Dr.Kul, "İftarı bir bardak su ve yanında 1-2 zeytin veya hurma ile açtıktan sonra küçük bir kase çorba içilip, tercihen 15 ile 20 dakika kadar yemeğe ara verilmelidir. Bu süreç içerisinde kişinin açlık hissi azalacak, yiyeceklere saldırma isteği ortadan kalkacaktır. 15 ile 20 dakika sonra normal bir akşam yemeği yenebilir. Izgara et, köfte, balık, kurubaklagil, sebze yemekleri, bol yeşillikli salata, yoğurt, ayran, cacık gibi besinleri içeren bir menü hazırlanmalıdır." önerilerinde bulundu.