Rop Muayenesi Önemli
Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Tufaner, düşük doğum ağırlıklı, erken doğan bebeklerde görülen Prematüre Retinopatisi Hastalığının körlüğe neden olabildiğini bu yüzden erken evrede ROP muayenesinin çok önemli olduğunu söyledi ve ebeveynleri uyardı.
Vaktinden erken doğan bebeklerin karşılaştıkları en önemli göz sorununun Prematüre Retinopatisi (ROP) Hastalığı olduğunu dile getiren Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Tufaner, bu hastalığın çocukluk çağı körlük nedenlerinin başında geldiğini belirterek şunları söyledi: “Düşük doğum ağırlıklı ve erken doğan bebeklerde gözün retina (ağ) tabakasındaki damarlar tam olarak gelişmemiş olur ve doğumdan sonra gelişimini tamamlar. Retinal damarlanması tamamlanmamış bebeklerin retinalarında kısaca ROP olarak bilinen Prematüre Retinopatisi Hastalığı ortaya çıkabilir. Bu; retina damarlarının kontrol dışı çoğalmasına bağlı oluşan, nedeni tam olarak bilinmeyen ve değişik derecelerde görme kaybına yol açabilecek bir hastalıktır. Prematüre Retinopatisi (ROP), çocukluk çağı körlük nedenlerinin başında gelmektedir. Ancak en önemli özelliği uygun ve zamanında gerçekleştirilen tarama ve tedavi programları ile önlenebilir ve tedavi edilebilir olmasıdır. Günümüzde tedavi, ROP’un gidişatını değiştirmede etkilidir ve körlükleri önleyebilir. Tedavi gerektiren bebekleri tespit etmek ve zamanını belirlemek amacıyla, doğum ağırlığı 1500 gr’ın altında olan veya gestasyonel yaşı 30 hafta ya da 30 haftanın altında olan tüm yenidoğanların ROP açısından taranması önerilmektedir. Doğum ağırlığı 1500 ve 2000 gr arasında olan ya da gestasyonel yaşı 30 haftadan daha büyük olup klinik durumu stabil olmayan, solunum ya da dolaşım desteğine ihtiyaç duyan ve izleyen yenidoğan uzmanı/pediatri uzmanı tarafından yüksek riskli olduğu değerlendirilen bebeklerde de ROP taraması önerilmektedir” dedi.
“Bebek 4-6 haftalık olduğunda ROP muayenesi yapılmalıdır”
“Prematüre Retinopatisinde risk faktörleri arasında; düşük doğum haftası ve düşük doğum kilosu, doğumdan sonra oksijen gereksinimi, oksijen tedavisinin fazla ve uzun süreli olması, beyin kanamaları, kan transfüzyonu, uzun süre damardan beslenme, doğumdan önce annenin kullandığı ilaçlar, annede yüksek tansiyon ya da şeker hastalığı, gebeliğin son üç ayında kanama, hamilelikte çok sigara içme, ikiz-üçüz doğumlar, çeşitli sistemik hastalıklar ve geçirilen ciddi enfeksiyonlar yer almaktadır” diyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Tufaner, hastalığın tanısı için ROP muayenesinin önemli olduğunu ve ilk muayenenin bebeğin doğum haftasına göre 4-6 haftalık olduğunda yapılması gerektiğini söyledi. Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde Prematüre Retinopatisi Polikliniği’nde her hafta belirlenen günlerde prematüre (erken) doğan bebeklerin göz muayenesinin yapılabildiğini ifade eden Tufaner: “Göz damarlarının gelişimine ve hastalığın ciddiyetine göre bu muayenenin belli aralıklarla tekrarlanması gerekir. Bu hastalık retina damarlarının çoğalmasına göre 1’den 5’e kadar beş evrede değerlendirilir. Şiddetli ROP geliştiğinde ve tedavi edilmesi gerekli eşik hastalığa ulaştığında ilk tanıdan sonraki 72 saat içinde lazer tedavisi yapılmaktadır. Evre 1-3’deki bebeklerin çoğunda hastalık kendiliğinden gerileyebilir. Çok ileri evrelerde tedaviye rağmen başarı şansı düşük olabilmektedir. Ancak gerileme gösteren ROP’lu hastaların bir kısmında 6-10 yıl içinde göz sorunları gelişmektedir. En sık rastlanan problemler; görme keskinliğinde azalma, miyopi, şaşılık ve göz içi tansiyonu (glokom)dur. Bu nedenle özellikle ilkokul çağına kadar yakın takipleri gerekir” diye konuştu.