ŞAP HASTALIĞI NEDİR? ŞAP HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

ŞAP HASTALIĞI HAKKINDA BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

ŞAP HASTALIĞI

Şap hastalığı, çift  toynaklı hayvanlarda görülen viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı şap hastalığının ihbarı mecburi hastalıklar listesinde yer aldığını belirtir. 

NASIL BULAŞIR?

Şap, hasta hayvanların ağız salgınıyla bulaştığı gibi, idrar ve dışkılarıylada bulaşır. Şap hastalığı olan inekleden süt yoluylada hastalık bulaşma özelliği gösterir. 

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ 

Etken kuluçka dönemini (sığırlarda min. 2-7, Koyunlarda 1-6 gün) bitirdikten sonra;

Yüksek ateş (40-41 °C)

Durgunluk, iştahsızlık,

Süt verimi kaybı,

Sürüden geri kalma

Etken vücuda alındığı bölgede primer aft denilen ilk lezyonları oluşturur.Daha sonra çok katlı epitelin stratum spinosum hücrelerine yerleşir ve burada ürer. Ürediği hücrelerde öncelikle hidropik dejenerasyon başlar ve zamanla hücreler ölerek içi sıvı dolu veziküller oluşmaya başlar. Stratum basale katmanı sağlam olduğu için lezyonlarda kanama görülmez. Lezyonlar sıklıklar dil, ağız boşluğu mukozası, gingiva (dişeti), yanak mukozası, tırnak arası ve meme dokusunda görülür.Bu kesecikler dil hareketleri ve çeşitli nedenlerle patlar buna bağlı olarak

İç ağız bölgesinde kızarıklık, Yem yememe, Ağızdan salya akması, ağız salya akması, dilin soyulması, dilin dışarı çıkması görülür.Bazen yakın veziküller birleşerek bulla adını alır ve daha büyük hale gelirler.