Uzmanından Lohusa Sendromu açıklamaları
Anneler ve anne adayları bu haber sizin için!!!
Psikolog Bahar Kolcu toplum tarafından çok fazla bilinmeyen Lohusa Sendromu hakkında anneleri ve anne adaylarını daha fazla bilgilendirmek için çok önemli bilgiler verdi.
ANNELER VE ANNE ADAYLARI DİKKAT!!!
İŞTE UZMANINDAN AÇIKLAMALAR VE TAVSİYELER
Psikolog Bahar Kolcu öncelikle Lohusa Sendromunu açıklayarak şu bilgileri verdi:
İlk gebeliklerde görülme sıklığı daha fazla olan doğum sonrası ilk 6 haftada başlayıp 1-2 yıl kadar sürebilen; üzüntü hali, kaygı, aşırı sinirlilik, duyarsızlık, bebeği istememek, bebeğe gereken özeni göstermemek, suçluluk duygusu, aşırı mutsuzluk ve huzursuzluk gibi depresyon belirtileri ile ortaya çıkan duruma loğusa sendromu veya loğusa depresyonu denilmektedir.
Bebek sahibi olmak olaydır, ancak annenin yaşamı stresli ve zor olabilir. Birçok kadın anne olduktan sonra hafif hüzün ve kaygı hisseder, ruh halinde değişiklikler görülür. Bu belirtiler normalde 7-10 gün içinde kendiliğinden düzelir. Az görülen, ancak daha ağır sorunlar doğum sonrası depresyon ve psikozdur. Doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde düzelir fakat 1-2 yıla kadar da sürebilir.
Hamilelik sürecinde meydana gelen değişimler sadece fiziksel olarak kalmaz hatta psikolojik olarak daha hassas bir döneme girilir. Anne adaylarında meydana gelen bu değişimler ve olumsuz etkilerine hamilelik ilgisine ihtiyaç duyar. Anne adaylarında hamilelik sendromu gebeliğin ilk öğrenildiği anlarda başlar. Anne adaylarında meydana gelen değişimler sadece fiziksel olarak kalmak hatta psikolojik olarak daha hassas bir döneme girilmiş olur.
GENETİK FAKTÖRLERİN ETKİSİ VAR MIDIR?
Genetik faktörlerin etkisi olabilir. Ancak bazı psikolojik sorunlarda ailedeki bireylerin rol modelliği de bilinen bir gerçektir. Genetik yatkınlık, öğrenilmiş davranış biçimleri, sosyal çevre olumsuzlukları ve hormonal değişikliklerin bir araya gelmesi tabloyu ortaya çıkarmaktadır. Doğum öncesinden veya doğum sırasında depresyon yaşamış olmak, ailede depresyon veya lohusalık depresyonu öyküsü olması, lohusada depresyon görülme sıklığında artışa neden olur.
LOHUSALIK DEPRESYONU İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
1. Gebelik döneminde depresyon sorununun yaşanması
2. Gebelik döneminde normalden küçük olması
3. Gebelik hakkında duygu karmaşası yaşanması
4.Gebelik öncesinde depresyon vakalarının ve adet öncesi sendrom vakalarının yaşaması
5.Kısıtlı sosyal destek
6. Yalnız yaşamak
7.Evlilikte çatışmalar
LOHUSA DEPRESYON BELİRTİLERİ
1.Unutkanlık
2.Sürekli ağlama isteği
3.Mutsuzluk
4.Aşırı sinirlilik
5.Panik atak
6.Sosyal hayattan kendini soyutlama
7.Kendini dışlanmış hissetme
8.Bebeği istememe veya bebekle ilgilenmeme
9.Konsantrasyon güçlüğü
10.Bebeğe zarar verebileceği korkusu/endişesi
ÖNERİLER/TEDAVİ
Doğum sonrası depresyonun mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Psikoterapi ve ilaç tedavisi, doğum sonrası depresyonda etkili yöntemlerdendir. Bazı kadınlar, doğumdan sonrasında mutlu olmayı beklerken yaşadıkları sıkıntılı durum nedeniyle suçluluk hissettikleri ve utanç duydukları için yaşadıkları sıkıntılı durumu gerçekçi duyguları ile ifade edemezler. Kendilerinin uygun bir anne olmadıkları düşüncesine kapılırlar ve etrafındaki kişilerinde böyle düşünmesinden endişe ederler.
Açık havada yürüyüş yapmak
İlgi duyulan bir iş veya hobiyle dikkati başka yöne dağıtmak gerekir.
Yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durmak ve enerji veren besinler tüketmek gerekir.
Arkadaş toplantılarına katılmak
En önemlisi de kendine güvenmek ve olumlu düşünmektir.
Bebeği güvenilir yakınlara emanet ederek, kendine zaman ayırmak, anneye huzurlu anlar yaratmaktır.
Ancak tüm bunların yanı sıra asıl önemli olan babanın desteğidir. Babanın bebeği ile ilgilenmesi bakımına yardım etmesi ve anneye destek olması depresyonu büyük ölçüde engellemektedir.