UZMANLAR UYARIYOR; ŞEZLONGLARDA DÜZ YATMAYIN!

Havaların ısındığı ve güneşin kendini daha çok gösterdiği bu dönemde siz de bronz bir tene sahip olmak isteyenlerden misiniz? Hatta bronzlaşmak uğruna saatlerinizi şezlongda mı geçiriyorsunuz? Öyle ise farkında olmadan sağlığınızı tehlikeye attığınızı söylemek gerekir. Güneş yanıklarından cilt kanserine kadar pek çok hastalığa davetiye çıkartıyor olabilirsiniz.

Tabi güneş ışınlarının zararlarının yanı sıra sağlığa faydaları da var. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Meriç güneş ışınlarından faydalı yararlanmamız için önemli uyarılarda bulunuyor:

D VİTAMİNİ ALIMI ÖNEMLİ

Güneş ışınlarının vücutta kan dolaşımının hızlanmasına başlık vücut sıcaklığının arttırması yanında D vitamini sentezlenmesine yardımcı olur. D vitamini, bağırsaklardan, kalsiyum ve fosfor emilimini arttırması gibi birçok etkisi vardır. D vitamini kemiklerin gelişmesinde ve kemik erimesinin önlenmesinde önemli rolü olan bir vitamindir.  D vitamini aynı zamanda bağışıklık sisteminde ve kan hücrelerinin oluşumunda önemli görevler alır. Vücudumuz için günlük yeterli dozda D vitamini sentezlenmesi için kolların ve yüzün yaklaşık 30-60 dakika güneş ışını alması yeterlidir. Bundan daha fazla alınan güneş ışınının D vitaminin sentezi için ek bir yararı yoktur. 

Bebekler için güneşlenmenin önemi…

Özellikle bebeklik döneminde gün ışığı hızlı büyüme dönemindeki bebekler için oldukça faydalıdır. D vitaminin yetersizliği çocuklarda gelişme geriliğine, raşitizm gibi kemik hastalıklarına neden olabilir.

Bu durumda bebeklerde; bıngıldakta geç kapanma, dişlerin geç çıkması, oturma ve yürümenin gecikmesi görülebilir.

 Bebeğin baş ve gözleri güneşten korunarak elleri ve ayakları açıkta olarak günde 2 dakika ve her gün giderek artan şeklide ancak 15-20 dakikayı geçmeyecek şekilde güneş banyosu yapması yeterlidir. Bu sürede bebeğin bir camın ardından değil direkt güneş ışığı alması önerilmektedir. Çünkü cam vücut için yararlı UV ışınların bir kısmının geçişini engeller.

GÜNEŞ ROMATİZMAL AĞRILARI ÖNLÜYOR

Romatoid artrit özellikle 40-50 yaş bayanlarda eklemlerde ağrı, şişlik, eklemlerde tutukluluk ile ilerleyen otoimmun bir hastalıktır. Güneş ışığı eklemlerde kan akımını arttırdığını ve romatoid artiritin eklem şişliği ve ağrısı gibi semptomlarını azalttığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Artmış kan akımına bağlı olarak eklemlerde şişlik oluşturan eklem içi sıvının vücut tarafından emilmesi artar ve hastaların şikayetleri gerileyebilir. Ancak her romatolojik hastalık güneşten fayda sağlamayabilir. Lupus, psoriasis gibi cilt problemlerinin ön planda olduğu romatolojik rahatsızlığı olanların şikayetleri ve cilt lekeleri güneşlenme ile artabilir. Bu nedenle bu hastaların güneşe çıkmadan önce mutlaka doktorların tavsiyesine göre hareket etmesi gerekmektedir. 

Dizlerde kireçlenme olarak bilinen gonartroz özelikle 50-60 yaş sonrası bayanlarda görülen ve eklem kıkırdağının harabiyeti ile karakterize ilerleyici bir rahatsızlıktır. Diz kireçlenmesi özellikle uzun yol yürümekle ve merdiven inip çıkma ile dizlerde ağrı ile kendini gösterir. Zaman zaman dizlerde şişlik ve ağrı artışı ile giden alevlenme dönemlerinde güneşlenme dizde yüzeysel ısı artışına bu bölgede kan akımının artmasına ve semptomların gerilemesini sağlayabilir. 

ŞEZLONGLARDA DÜZ YATMAYIN

Güneşlenme esnasında kişilerin pozisyonu da önemlidir.  Kişilerin şezlong gibi düz yüzeylerde uzun süre sırt üstü ve yüzükoyun düz yatması özellikle bel ve boyun rahatsızlığı olanların şikâyetlerinin artmasına sebep olabilir. 

İdeal olarak şezlong arkasının 20-30 derece kaldırılması ve bel ve diz altının rulo haline getirilmiş iki adet havlu ile desteklenmesidir. Bu pozisyonda bel ve diz arkası boşluğunun desteklenerek bele fazla yük binmesini önlenmiş olur. 

Güneşlenme gün içinde uygun saatlerde aşırıya kaçmadan yapıldığında sağlık için pozitif etkileri olmakla beraber mutlaka kişilerin kendilerini koruyucu önlemler alarak yapılması gereken bir aktivitedir.