“VÜCUT DİRENCİNİZİ ARTTIRIN”
Denizli As Dereli Ortak Sağlık Birimi Doktoru Selami Dereli, Sonbahar mevsiminde, insan metabolizmasında bazı olumsuz değişimler oluşabileceğini belirterek, bunu yenebilmek için düzenli beslenip, vitamin takviyesi alıp, egzersiz yapmanın en iyi çözüm olacağını söyledi.
Dr. Selami Dereli, “Sonbahar ve kış aylarında vücut, depoladığı birçok vitamin ve direnç arttırıcı maddeyi tükettiğinden, bol taze meyve ve sebze yenilmesi gerekmektedir. Bu mevsim dönümünde insanlarda bir takım hormonal değişiklikler de gözlenir. Bazı hormonların düzeyindeki değişiklikler nedeniyle hastaların bağışıklık sistemlerinde bir zayıflama gözlenir. Buna ek olarak sürekli ısınıp, soğuyan hava, nedeniyle insanlar giyinmelerinde de problem yaşar, bu da vücut direncini olumsuz yönde etkilemektedir. Bunlara ek olarak alerjik rahatsızlıklar da özellikle ısı değişimi ve enfeksiyonların tetiklemesiyle belirgin bir artış gösterir. Evlerde ve iş yerlerinde artan rutubet ve havadaki nem nedeniyle küf mantarları ve bunlara bağlı reaksiyonlarda da artış gözlenir” dedi.
Sonbahar döneminde kapalı ortamlarda kalınmaması gerektiğini de kaydeden Dereli, “Mevsim dönümlerinde bağışıklık sisteminin ve enfeksiyonlara karşı savunmanın zayıflaması, özellikle, yaşlı, çocuk, gebe ve kronik hastalığı olan grup için önemlidir. Okulların açılması ve insanların kapalı ortamlarda toplu halde bulunmaya başlamaları ile birlikte hastalıkların taşınması ve bulaşması da artış gösterir, toplu yaşam alanları, iş yerlerinde salgınlar dahi görülebilir. Kalabalık kapalı ortamlarda mümkün olduğunca kalınmamalı ya da sık sık açık havaya çıkmak gerekir” diye konuştu.
Sonbaharda hava şartları nedeniyle nasıl giyinilmesi gerektiğini de anlatan Dereli, “Başta solunum yolunu ilgilendiren hastalıklar ile çocukluk hastalıkları, hem vücut direncindeki düşmesine hem de bulaşma ortamının oluşması nedeniyle daha sık görülmeye başlar, sonbahar aylarında karşı karşıya olduğumuz bu tehlikeleri bilip buna karşı önlem almamız başlıca amacımız olmalıdır. Bu aylara uygun giysilerle dışarı çıkmak gerekiyor. Pamuklu ve vücudu sıcak tutacak giysiler giyilmelidir” uyarısında bulundu.
Dr.Dereli, gribal enfeksiyonların dikkat edilmemesi halinde zatürreye kadar götürebileceği uyarasında bulunarak şunları söyledi: “Yetişkinlerde gribal enfeksiyonlar da sonbahar ayları ile birlikte gittikçe artan sıklıkta görülmeye başlar. Hayat kalitesinde önemli düşüş yapan bu hastalık bir takım virüslerin solunum sistemi yoluyla alınması ile oluşur. Ateş, halsizlik, eklem ağrıları, iştahsızlık, baş ağrısı ile hastalık kendini belli eder. Özel bir tedavisi olmamakla birlikte hastalara kesin yatak istirahati, vitamin takviyesi ve klinik bulgulara göre ilaç tedavisi verilmelidir. Gribal enfeksiyonun nezle ve basit üst solunum yolu enfeksiyonundan ayırıcı tanısının dikkatle yapılması gerekmektedir. Gribal enfeksiyon sonrası zatürre gibi ağır enfeksiyonlar gelişebilir. Sonbahar mevsiminde vücut direncinin düşük olabileceğini bilip önlem alarak hastalığın bulaşmasını ve yerleşmesini önlemek en iyi yöntemdir. Bunda mevsiminde grip aşısı gibi viral enfeksiyonların aşılarını da eksiksiz olmak önemlidir.” MESUT GÜLER