YILDA EN AZ BİR KEZ
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Gökhan Kinaş birçok kadının hayatında en az bir kere karşılaştığı vajinal enfeksiyonlar hakkında bilgi verdi ve yapılması gerekenleri anlattı.
Kliniğe başvuran hastaların birçoğunda vajinal akıntı olduğunu ve hastaların bu konuda endişe duyduğunu söyleyen Uz. Dr. Murat Gökhan Kinaş, her vajinal akıntının enfeksiyonu işaret etmediğini yada her vajinal enfeksiyonun da bulgu vermeyebileceğini söyledi. Kinaş: “ Normal olan enfeksiyonu işaret etmeyen vajinal akıntı genellikle beyaz, şeffaf veya koyu olur ve genellikle kötü kokmaz. Her kadında miktar olarak farklılık göstermekle beraber, belli dönemlerde miktarı değişebilmektedir. Genellikle gebelik dönemlerinde, doğum kontrol hapı kullanma dönemlerinde ve regl döneminden öncesi 2 hafta boyunca vajinal akıntı miktarı artmaktadır. Menopoz döneminde ise miktar azalır. Genellikle bu akıntı tipi tedavi gerektirmez. Gereksiz Tedavi uygulamaları durumu daha da kötüleştirebilir” dedi.
Anormal vajinal akıntıda vajina yada etrafında kaşıntı, vajinada kızarıklık, şişme ve ağrı, köpüksü, yeşil-sarı veya kanlı akıntı, kötü kokulu akıntı, kasık bölgesinde ağrı ve ateş gibi semptomların görülebileceğini anlatan Uz. Dr. Murat Gökhan Kinaş; “Anormal vajinal akıntı farklı durumlarda görülebilir. Bunların başlıcaları ise enfeksiyon, vajinadan çıkarılmayan tampon veya kondom gibi materyallere olan reaksiyonlar, vajinaya sabun veya diğer temizlik ürünlerinin uygulanmasına olan reaksiyonlar(alerjik durumlar) ve menopozda olan değişiklilerdir. Anormal vajinal akıntıyı ve en çok şikayet edilen kaşıntıyı önleme açısından dış genital bölgenin temizliği için ılık su ve sabun içermeyen kokusuz temizleyiciler kullanılmalı, banyo yapılırken ılık su ve kokusuz banyo ürünleri kullanılmalıdır. Yine dış genital bölgeye ve vajina içerisine pudra veya herhangi bir sprey kullanılmamalı, vajina durulanmalı, tuvalet sonrası bebek mendili ve kokulu tuvalet kâğıtları kullanılmamalı, pamuklu iç çamaşırı tercih edilmeli, ayrıca sıkı iç çamaşır ve giysi giyilmemelidir” dedi.
Vajinal akıntısı olan hastaların hemen anormal bir durum varmış gibi düşünmemesi gerektiğinin altını çizen Uz .Dr. Murat Gökhan Kinaş; “ Bu konuda yapılan en sık hatalardan biri hastalarımız hemen enfeksiyon düşünüp evlerinde bulunan ilaçları kullanmak, ilaç dışı bazı yöntemler kullanmak veya eczaneye gidip bunun tedavisini istemektir. Enfeksiyon dışında da birçok neden anormal vajinal akıntıya sebep olmaktadır. Enfeksiyon olsa bile mikroorganizma buna sebep olmaktadır ve tedavileri mikroorganizmaya göre verilir. Doktor bakısı olmadan kullanılan ilaçlar mevcut durumu kötüleştirip tedavisini zorlaştırabilmektedir” dedi.