Yumurtalık Kanserinin Sinsi Belirtilerine Dikkat
Denizli Tekden Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Ramazan İlker Kayhan,yumurtalık kanserinin sinsi belirtilerine dikkat çekti.
Jinekoloji kanserlerinin yaklaşık yüzde 27’sini oluşturan yumurtalık (over) kanseri, aynı zamanda jinekolojik kanserlere bağlı ölümlerin de yaklaşık yüzde 53’ünden sorumlu tutuluyor. Yumurtalık kanserinin erken evrede hiçbir belirti vermeden sinsice ilerlediğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Ramazan İlker Kayhan, kasık ve karın ağrısı, şişkinlik ve bel ağrısı gibi ortaya çıkan ilk belirtilerin de başka hastalıklarla karıştırıldığı için hekime geç başvurulduğunu söylüyor.
Op.Dr.Ramazan İlker Kayhan, bu nedenle özellikle menopoz döneminden sonra sinsi belirtilere çok daha fazla dikkat etmek ve erken tanı için zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak gerektiği uyarısında bulunuyor.
Erken teşhiste yüzde 90 başarılı sonuçlara ulaşılıyor
Kadınlarda en sık görülen kanserler arasında üçüncü sırada yer alan yumurtalık kanseri, ağırlıklı olarak menopoz sonrasında ortaya çıkmasına karşın genç yaştaki kadınları da etkileyebilen önemli bir kanser türü olarak dikkat çekiyor. İstatistiklere göre, bir kadının yaşam boyu yumurtalık kanseri geliştirme riski yüzde 1.4 olarak gösteriliyor. Tanının erken evrede konulabilmesinin kadının yaşam şansı açısından son derece önemli olduğunu belirten Op.Dr.Ramazan İlker Kayhan, yumurtalık kanserinde erken teşhis ve tedaviyle yüzde 90’lara varan oranlarda başarılı sonuçlara ulaşılabildiğini ifade etti. Ancak hastalığın kendine has belirtilerinin olmaması nedeniyle ortaya çıkan işaretlerin dikkate alınmadığını ve dolayısıyla da hastaların üçte ikisinde tanının geciktiğini anlatan Dr. Kayhan, hastalığın evresi ilerledikçe tedavinin de zorlaştığını belirtti.
"Yıllık düzenli muayenelerini yaptırmaları hayati önem taşıyor"
Bu konuda hastaların uyanık olmaları gerektiğini belirten Op.Dr.Ramazan İlker Kayhan, sözlerine şöyle devam etti;
"Belirtilen şikâyetler uygulanan tedaviye rağmen devam ediyorsa ve geçmiyorsa mutlaka yumurtalık kanserinden şüphe edilerek kadın hastalıkları doğum uzmanına başvurulması çok büyük önem taşıyor. Yapılan muayene ve ultrason yardımıyla tanı koymak mümkün olabiliyor. Şüphelenildiğinde tomografi, MR ve kan tetkikleri ile kistler daha detaylı ve ayrıntılı değerlendiriliyor. Özellikle menopoz döneminde bu şikâyetleri olan kadınların dikkatli olmaları, yıllık düzenli muayenelerini yaptırmaları hayati önem taşıyor. Menopoz döneminde jinekolojik check-up önemli".
Temel tedavi cerrahi
Ayrıca ailesel geçiş gösteren yumurtalık kanserlerinin de olduğunu hatırlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Ramazan İlker KAYHAN, birinci derece yakınlarında meme, bağırsak ve yumurtalık kanseri olan kişilerin düzenli olarak kontrollerini ihmal etmemelerinde yarar görüldüğüne işaret ediyor. Yumurtalık kanserinde temel tedavi yaklaşımı olan cerrahi sonrasında hastalığın yaygınlığı, yani evresinin de belirlendiğini belirten Dr. Kayhan “Çoğu zaman cerrahiye kemoterapi de ekleniyor. Cerrahinin riskli olduğu veya hastalığın çok yaygın olduğu durumlarda önce kemoterapi ardından cerrahi tedavi de uygulanabiliyor” şeklinde konuştu.