AMELİYATTAN MARATONA KOŞTU, BİR KENTE ÖRNEK OLDU

Denizli’de 63 yaşındaki genel cerrah Fatih Tosun sigara tiryakisi ve aşırı kiloluydu. 8 yıl önce spora başlayan Tosun iki kez Ironman yarışı tamamladı, defalarca ultra maraton ve maraton koştu. Son olarak Mozart 100 Ultra koşusunu tamamlayan Tosun’un tavsiyesi ile onlarca kişi maraton koşmaya başladı. Görevli olduğu hastaneden birkaç günlük izinlerle dev yarışlara katılan Tosun’un şimdiki hedefi İsviçre, Fransa ve İtalya Alplerini kapsayan UTMB koşusu… Sporu tavsiye eden Tosun; “Şişmanım, yaşlıyım, hastayım hiç bahane değil. Herkesin potansiyeli var” diye konuştu. 

SELAMİ AYDIN

Denizli’de özel bir hastanede genel cerrah olarak görev yapan 63 yaşındaki Fatih Tosun bir kente örnek olmayı başardı. 8 yıl önce kilo ve sigara tiryakiliği sorunları yaşayan Tosun spora başlama kararı aldı. İlk ciddi yarışını spora başladıktan 10 ay sonra  yapan Tosun, bir yılın ardından 1,9 kilometre yüzme, 90 kilometre bisiklet ve 21 kilometre koşudan oluşan Ironman yarışını tamamladı. Üç yıl sonra Barselona’da bir kez daha Ironman olan Tosun toplamda 13 ultra maraton, onlarca kez yarı maraton ve 9 kez yarı Ironman koşuları tamamladı. 

AMELİYATTAN MARATONA KOŞTU, BİR KENTE ÖRNEK OLDU

‘HEDEFİ UTMB KOŞUSU’

Geçtiğimiz hafta Avusturya’nın Salzburg kentinde gerçekleşen Mozart 100 Ultra Koşusuna katılan Tosun 83 kilometrelik parkuru 19 saatte tamamladı. Zaman zaman bin 550 rakıma kadar yükselen ve toplamda 5 bin metre tırmanışı olan koşuyu binlerce katılıma rağmen 700’e yakın sporcu tamamlayabildi. Bu koşu ile İsviçre, Fransa ve İtalya Alplerinde parkura sahip Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) yarışı için üç kura hakkı kazanan sporcu; “Zorlandım ama kendimi harap etmeden yarışı tamamladım. Asıl amacım UTMB koşusuna katılmak. Türk sporcuların sayılarının her yarışta arttığını görüyorum. Bundan büyük keyif alıyorum” ifadelerini kullandı.

AMELİYATTAN MARATONA KOŞTU, BİR KENTE ÖRNEK OLDU

‘HERKESİN POTANSİYELİ VAR’

Herkesi spora davet eden Tosun, “Herkesin potansiyeli var. Elbette ilk seferinde zorluklar olacaktır ama bu aşılır. Çektiğiniz çileden çok daha büyük keyif yaşayacağınızı bilmeniz gerekiyor. Artık bu yarışlarda Türk sporcuların sayısı gittikçe artıyor. Ben Denizli’de ilk kez maraton koştuğumda ‘sakın yapma’ diyorlardı. Şimdi belki 80-100 kişi olduk. Üç Ironman daha çıktı. Birinin cesaret edip başlaması gerekiyormuş, arkası çorap söküğü gibi geldi. Denizli’de artık ultra koşularda yer alan gruplar var. Bilimsel antrenmanlar yapıyorlar. Beni çok aştılar. Ben 3-5 yıl sonra sembolik olacağım” diye konuştu.  

AMELİYATTAN MARATONA KOŞTU, BİR KENTE ÖRNEK OLDU

‘AMELİYATTAN MARATONA’

Görevli olduğu hastanede kısa izinlerle yarışlara katılan Tosun; “Mecburen ameliyat günlerini ayarlayıp her yıl üç beş günlüğüne yarışlara katılıyorum. Bu bir hobi. Hayatımın en zevkli kısmı bu oldu. İnsanı sakinleştiriyor. Daha objektif ve hayatla barışık oluyorsunuz. Koşu da hayat gibi. İnişleri ve çıkışları var. Herkese tavsiye ediyorum. Şu an tavsiyelerime uyanların sayısı 100’ü geçti. Yaklaşık 80’i maraton koşuyor, 20’si tiratlon yapıyor. Sonuçta arkası geliyor. 60 kilometre yarışlarına katılmak Denizli ekipleri için artık basit bir iş. İnsanlar bir zamanlar bunu hayal bile edemiyordu. Ben yaşlıyım, sigara içiyorum, obezite sorunum var, hastayım bahene değil” ifadelerini kullandı. 

AMELİYATTAN MARATONA KOŞTU, BİR KENTE ÖRNEK OLDU