SPORCU GELİR VERGİSİ İADE ESASLARI BELİRLENDİ

Sporcuların ücretlerinden kesilen gelir vergisinin geri ödemesi için yeni düzenlemeler yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan "Sporcu Ücretlerinden Tevkif Yoluyla Alınan Gelir Vergisinin İadesi Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Yeni yönetmeliğe göre, sporculara ödenen ücretler üzerinden kesilen ve zamanında vergi dairesine ödenen gelir vergisi, işverenler tarafından açılan özel hesaplara iade edilecek. Bu iade ve hesaplama süreçlerine dair usul ve esaslar da düzenlendi.

İade uygulamasından, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tescil edilmiş spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri faydalanabilecek. İade edilecek gelir vergisi tutarı, sporculara yapılan ücretler üzerinden kesilen ve zamanında ödenen gelir vergisi tutarları esas alınarak belirlenecek.

Sporculara yapılan ödemeler, aylık ücretler, başarı primleri, maç başı ücretleri, imza paraları ve imaj hakları gibi unsurlar da ücret kapsamında değerlendirilecek.

Özel hesap gelirlerinin toplanması için spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından kamu sermayeli bankalarda bir veya birden fazla hesap açılabilecek. İade edilen vergi tutarları ile bu hesapta bulunan tutarların geliri, özel hesapların kaynaklarını oluşturacak. Ancak bu tutarlar, amaç dışı kullanıma yönelik tarhiyatlar kapsamındaki alacaklar hariç rehin edilemeyecek ve haczedilemeyecek.

İade edilen tutarlar sadece amatör spor faaliyetleri ile altyapı spor eğitim tesislerinde faaliyet gösteren sporculara, çalıştırıcılarına ve diğer spor elemanlarına yönelik ücret ve brüt ödemeler için kullanılabilecek. Bu kişilere, iaşe, ibate, seyahat, sağlık, eğitim-öğretim harcamaları ve amatör ve altyapı faaliyetlerine ilişkin diğer harcamalar bu hesaptan karşılanacak.

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından futbol spor dalında düzenlenen süper lig, birinci lig, ikinci lig ve üçüncü ligin altyapı takımlarına ilişkin faaliyetler de amatör spor faaliyetleri kapsamında değerlendirilecek.

Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, iade edilerek özel hesaba alınan ve harcanamayan tutarlardan kendi aralarında aynı amaçla aktarım yapabilecekler.

Nisan ayında sporculara ödenen ücretler üzerinden kesilen gelir vergisinin iadesi, mayıs ayında verilmesi gereken muhtasar ve prim hizmet beyannamesiyle beyan edilen ve zamanında ödenen tevkifat tutarları için geçerli olacak.

Yönetmelik 1 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girdi ve sporcuların gelir vergisi iade sürecinde önemli bir düzenlemeyi beraberinde getirdi.