30 YILLIK DOSYALAR YENİDEN AÇILDI

Geçtiğimiz yıl mart ayında yürürlüğe giren EYT düzenlemesi Denizlispor’u yaktı. Düzenleme nedeniyle erken emeklilik hakkı kazanan bazı eski kulüp çalışanları, maaşlarının yüksek alabilmek için geriye dönük şikâyette bulununca kulübün 30 yıllık sözleşmeleri mercek altına alındı. 

 

Bir dönem siyasetin başlıca polemik konusu olan ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ (EYT) düzenlemesi, Denizlispor’un başını yaktı. Geçtiğimiz yıl 3 Mart itibariyle yürürlüğe giren düzenleme Türkiye’de binlerce kişinin erken emeklilik hayalini gerçeğe dönüştürdü. Ancak maaş hesaplamalarında 2000 yılı öncesi prim ödemelerinin büyük önem taşıması ve maaş miktarına doğrudan etki etmesi Denizlispor’un kâbusu oldu. 

ASGARİ ÜCRETTEN GÖSTERİLİYORLARDI

Geçmişte Denizlispor’da görev alan bazı futbolcu ve teknik adamlar, o dönemde tüm kulüpler için yaygın olan bir uygulamaya itiraz etti. Sözleşmelerinde yazan çalışma bedellerinden farklı olarak SGK’ya asgari ücretli gösterildiklerini fark eden ve bu nedenle maaşları düşük tahakkuk eden 5 eski futbolcu ve teknik adamın Denizlispor’u SGK’ya şikayet ettikleri ortaya çıktı. Aynı durum Türkiye’deki pek çok kulübün de başına geldi. 

FEDERASYONDAN SÖZLEŞMELERİ İSTEDİ

Sosyal Güvenlik Kurumu ise şikayet üzerine Türkiye Futbol Federasyonu’ndan o sözleşmeleri talep etti. Sözleşme bedeli ile SGK’ya ödenen primler arasındaki uçurum nedeniyle 1994 yılından itibaren tüm sözleşmeler mercek altına alındı. Kuruluşun Denizlispor ve daha birçok kulüpten eski sözleşmeleri için prim farklarını gecikme faizleri ile birlikte talep ettiği ileri sürüldü. Ayrıca kulüplere gerçek dışı beyanları nedeniyle cezai işlem uygulandığı da iddia ediliyor. 

Zaten borç batağındaki Denizlispor’a bu inceleme nedeniyle 15 milyon liranın üzerinde borç çıkacağı öngörülüyor.