SANTORİNİ'DEN KAÇIŞ!
Ege Denizi'nde son bir haftada meydana gelen art arda depremler, bölgede endişe yarattı. Özellikle Yunanistan’ın ünlü turistik adası Santorini’de tahliyeler başladı. Tsunami ve yanardağ aktivitesi ihtimaline karşı okullar kapatılırken, yetkililer halkı denizden ve açık hava etkinliklerinden uzak durmaları konusunda uyardı. Feribot seferleri artırılırken, ek uçak seferleri de devreye alındı.
400'DEN FAZLA DEPREM MEYDANA GELDİ
Ege’de büyüklüğü 1,3 ile 4,8 arasında değişen 400’den fazla deprem kaydedildi. Depremler Türkiye'nin batı kıyılarında da hissedildi. Artan sismik hareketlilik nedeniyle Yunanistan’da alarm durumuna geçildi.
Santorini’de polis ve itfaiye ekipleri teyakkuz halinde beklerken, açık hava stadyumlarına çadırlar kuruldu. Özel afet müdahale ekipleri ve arama kurtarma köpekleri hazır tutuluyor.
HALKA UYARI: DENİZDEN VE AÇIK HAVADAN UZAK DURUN
Yetkililer, ada sakinlerine büyük açık hava etkinliklerinden kaçınmaları, özellikle kruvaziyer gemilerine hizmet veren Fira Limanı ve diğer dört küçük limandan uzak durmaları yönünde çağrı yaptı.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, halka sükunet çağrısında bulunurken, otel ve ev sahiplerine şiddetli bir deprem durumunda binaların zarar görmemesi için yüzme havuzlarını boşaltmaları talimatı verildi.
Feribot şirketleri, adadan ayrılan yabancı işçilerin sayısının arttığını açıklarken, İngiltere hükümeti de Yunan Sivil Savunma Bakanlığı’nın deprem uyarılarına atıfta bulunarak vatandaşlarını dikkatli olmaya çağırdı.
UZMANLARDAN FAY HATTI VE YANARDAĞ AÇIKLAMASI
Yunanistan Jeodinamik Enstitüsü Müdürü Vassilis Karastathis, deprem hareketliliğinin Kaldera bölgesinden, tektonik nedenlerle aktif hale gelen Anydros bölgesine kaydığını söyledi.
Selanik Aristoteles Üniversitesi Sismoloji Profesörü ve Santorini Yanardağı Çalışma ve İzleme Enstitüsü Başkanı Costas Papazachos ise, “Panik yapmaya gerek yok ancak yetkililerin aldığı önlemlere sıkı şekilde uyulmalı” dedi.
Volkanoloji uzmanı Stavros Meletlidis ise son depremlerin yanardağdan uzak bir bölgede olduğunu belirtti. Ancak, volkanların sismik hareketlerle ilişkili olabileceğini vurgulayarak, "Bu süreçler yüz binlerce yıl öncesine dayanıyor ve etkilerini kesin olarak tahmin etmek çok zor" dedi.
1956 DEPREMİ HATIRLANIYOR
Bölgedeki sismik hareketlilik, 9 Temmuz 1956’da meydana gelen Amorgos merkezli 7,8 büyüklüğündeki büyük depremi akıllara getirdi. O dönemde 54 kişinin hayatını kaybettiği ve binaların yüzde 35’inin yıkıldığı belirtiliyor.