ATEŞKES BOZULDU: İSRAİL GAZZE’YE SALDIRDI

İsrail, 19 Ocak’ta başlayan ateşkesi sona erdirerek Gazze Şeridi’ne kapsamlı hava saldırıları düzenledi. Hamas’a ait hedeflerin vurulduğu belirtilirken, saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 190 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklandı.

İSRAİL ORDUSU: "GENİŞ ÇAPLI BİR SALDIRI BAŞLATILDI"

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "Siyasi düzeyin talimatları doğrultusunda, İsrail ordusu ve Shin Bet, Gazze Şeridi genelinde Hamas'a bağlı hedeflere geniş çaplı bir saldırı başlattı." ifadelerini kullandı.

İsrail Ordusu İç Cephe Komutanlığı ise Gazze çevresindeki okullarda eğitime ara verildiğini ve çiftçilerin sınıra yakın bölgelerde çalışmasına izin verilmeyeceğini duyurdu. Açıklamada, saldırıların süresinin belirsiz olduğu ve kara harekâtı ihtimalinin de değerlendirildiği ifade edildi.

HAMAS: "NETANYAHU SAVAŞI YENİDEN BAŞLATTI"

Hamas’tan yapılan açıklamada, İsrail’in ateşkesi tek taraflı olarak sona erdirdiği belirtilerek "Gazze’ye ve savunmasız Filistinli halkına karşı haince saldırıların sonuçlarından Netanyahu ve Siyonist işgalciler sorumludur." denildi.

Hamas ayrıca, İsrail’in bu hamlesiyle Gazze’deki esirlerin hayatını tehlikeye attığını öne sürdü ve uluslararası topluma İsrail’e baskı yapma çağrısında bulundu.

ABD: "KIYAMET KOPACAK"

İsrail’in saldırıları öncesinde Washington’a danıştığı ortaya çıktı. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Fox News’e yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’e destek olmaktan korkmuyor. Sadece İsrail’i değil, ABD’yi de terörize etmek isteyen herkes bunun bedelini ödeyecek. Kıyamet kopacak." ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI TEPKİLER VE ÇAĞRILAR

Hamas, Arap ülkeleri ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) çağrıda bulunarak, Gazze’ye uygulanan ablukayı kaldırmak için harekete geçmelerini istedi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) de acil toplantı çağrısı yapıldı.