ÇİN'DEN TRUMP'IN TARİFE TEHDİDİNE SERT YANIT: “SONUNA KADAR GİDECEĞİZ”

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin mallarına yönelik gümrük tarifelerini artırma tehdidine karşılık Çin’den güçlü bir açıklama geldi. Pekin yönetimi, karşı önlemler alacağını ve bu süreçte geri adım atmayacağını bildirdi.

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşı, Trump yönetiminin gümrük tarifelerini artırma hamlesiyle yeniden tırmandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ürünlerine uygulanacak gümrük vergilerini yüzde 50 oranında artırabileceği yönündeki açıklamalarına Çin’den sert tepki geldi.

“ABD EKONOMİK ZORBALIK YAPIYOR”

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, başkent Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, “ABD’nin keyfi tarifeleri, tek taraflılık ve ekonomik zorbalığın açık bir göstergesidir. Çin, meşru haklarını ve çıkarlarını korumak için gerekli tüm önlemleri alacaktır. ABD bu yolda ısrar ederse, Çin sonuna kadar gitmeye kararlıdır” ifadelerini kullandı.

Lin, Trump’ın uygulamaya koyduğu tarifelerin hem Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğunu hem de küresel ekonomik istikrarı tehdit ettiğini vurguladı.

YÜZDE 54’E KADAR TARİFE UYGULAMASI BAŞLADI

Washington yönetimi, Çin'den ithal edilen bazı ürünlere daha önce yüzde 10 olarak uygulanan temel tarifeye ilave olarak yüzde 24’lük karşılıklı tarife getirmişti. Bu düzenlemeyle ABD’nin Çin mallarına uyguladığı toplam gümrük tarifesi yüzde 54 seviyesine kadar çıkmıştı. Trump, bu oranın yüzde 104’e kadar yükseltileceğini duyurmuştu.

MİCHIGAN'DA İLK ETKİLER GÖRÜLDÜ

Ticaret savaşının etkileri ABD içinde de hissedilmeye başlandı. Otomotiv sektörüne büyük ölçüde bağlı olan Michigan eyaletinde üreticiler, Çin’den gelen parçalara bağımlılık nedeniyle stok yapmaya, maliyet pazarlıklarına ve tasarruf önlemlerine yöneldi. Otomotiv şirketlerinin yöneticileri “savaş odaları” kurarak duruma hazırlık yaparken, işçiler ise olası işten çıkarmalara karşı tedbir alıyor.

ASYA ÜLKELERİ MÜZAKERE İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Trump’ın korumacı politikalarına karşı Asya ülkeleri diplomatik adımlar atmaya başladı. Endonezya, Güney Kore, Filipinler, Tayland ve Bangladeş gibi ülkeler, ABD ile ticaret ilişkilerini müzakere etmek üzere temaslara geçti. Japonya ve Malezya da süreci yakından takip ediyor.

AB VE KANADA’DAN TEPKİ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çin Başbakanı Li Çiang ile yaptığı görüşmede, tarifelerin yol açtığı gerginliğin müzakereler yoluyla çözüme kavuşturulması çağrısında bulundu. Kanada ise ABD’nin otomobil ithalatına uyguladığı yüzde 25’lik tarifeyi Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayet etti.

PİYASALARDA BELİRSİZLİK HAKİM

Trump’ın göreve ikinci kez başlamasından bu yana Dow Jones endeksi yüzde 12,7, S&P 500 yüzde 15,6 ve Nasdaq yüzde 20,5 oranında değer kaybetti. Artan ticaret gerilimi, ABD ekonomisinde resesyon endişelerini güçlendirirken, Başkan Trump ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a faiz indirme çağrısında bulundu.