AYŞE BARIM HAKKINDA 30 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Gezi Parkı soruşturması kapsamında tutuklanan menajer Ayşe Barım hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Barım için 22 yıl 6 aydan 30 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

SORUŞTURMA TAMAMLANDI, İDDİANAME MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Taksim’deki Gezi Parkı olaylarına katıldığı iddiaları üzerine Ayşe Barım hakkında yürütülen soruşturmayı tamamladı. Hazırlanan 171 sayfalık iddianamede, Barım’ın “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüse yardım etme” suçundan 22 yıl 6 aydan 30 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. İddianame, değerlendirilmek üzere İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
BARIM’A YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR NELER?
İddianamede, Ayşe Barım’ın Gezi Parkı eylemleri sırasında aktif rol aldığı öne sürülüyor. Barım’ın, menajerliğini yaptığı sanatçıları eylemlere katılmaları için yönlendirdiği ve kendisinin de bu sanatçılarla birlikte olaylara iştirak ettiği belirtildi. Ayrıca, Barım’ın Gezi Parkı davasının sanıklarından Osman Kavala, Çiğdem Utku Mater ve firari sanık Memet Ali Alabora ile yoğun iletişim içinde olduğu ifade edildi.
BİLDİRİ YAYIMLANMASI İDDİASI GÜNDEMDE
Soruşturma kapsamında, Memet Ali Alabora’nın başka bir kişiyle yaptığı görüşmeye ilişkin tape kayıtları da iddianamede yer aldı. Bu kayıtlarda, Gezi Parkı olaylarında sanatçıların katılımıyla bir bildiri yayımlanması konusunda fikir alışverişi yapıldığı ve bu planın hayata geçirildiği tespitine yer verildi. İddianamede, Barım’ın bu süreçte sanatçıları organize ederek eylemlerin kitleselleşmesine katkıda bulunduğu savunuldu.
BARIM’IN TUTUKLANMA SÜRECİ
Ayşe Barım, 27 Ocak 2025’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Barım, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüse yardım etme” suçlamasıyla nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Tutuklama kararında, HTS kayıtları, fezleke içeriği ve soruşturmanın devam ettiği belirtilerek, Barım hakkında somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesi bulunduğu ifade edildi.
SANATÇILARLA İLETİŞİM VE ETKİ AJANLIĞI İDDİASI
İddianamede, Barım’ın şirketi ID İletişim bünyesindeki sanatçıları Gezi Parkı eylemlerine yönlendirdiği ve bu süreçte toplumsal etki yaratmayı amaçladığı öne sürüldü. Soruşturma sırasında tanık olarak ifade veren bazı sanatçıların, Barım ile eylemler dönemindeki yoğun iletişimlerini “hayatın olağan akışına uygun” şekilde açıklayamadıkları belirtildi. Ayrıca, Barım’ın faaliyetlerinin “etki ajanlığı” kastıyla değerlendirildiği, ancak bu suçlamanın hukuki dayanağı tartışma konusu oldu.