SIRRI SÜREYYA ÖNDER YAŞAMINI YİTİRDİ
Kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan ve 18 gün boyunca yoğun bakımda tedavi gören TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Siyaset, sanat ve yazın dünyasında iz bırakan Önder, bugün İstanbul'da son yolculuğuna uğurlanacak.

AORT AMELİYATININ ARDINDAN YOĞUN BAKIMA ALINDI
15 Nisan 2025 akşamı İstanbul’daki evinde rahatsızlanan Sırrı Süreyya Önder, Florence Nightingale Hastanesi’ne kaldırıldı. Yapılan tetkiklerde aort damarında yırtılma tespit edildi. 12 saat süren operasyonla Önder’e aort kapak değişimi, çıkan aort değişimi ve tek damar by-pass ameliyatı uygulandı. Ameliyat sonrası ECMO cihazı desteğiyle yoğun bakımda tedavi altına alınan Önder'in durumu ağırlaştı ve çoklu organ yetmezliğine girdi. 3 Mayıs 2025 saat 16.10’da hayatını kaybettiği açıklandı.
HAYATI BOYUNCA BİRÇOK KİMLİĞİ BİR ARADA TAŞIDI
1962 yılında Adıyaman’da doğan Sırrı Süreyya Önder, siyasi kariyerine genç yaşta başladı. Babası Türkiye İşçi Partisi Adıyaman İl Başkanı olan Önder, 1978’de henüz lise öğrencisiyken Maraş Katliamı protestosuna katıldığı için tutuklandı. Üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (Mülkiye) aldı. 1980 askeri darbesi sonrası yedi yıl cezaevinde kaldı.
Cezaevi sonrası sinema ve edebiyat alanında üretimlerine başlayan Önder, “Beynelmilel” ve “O… Çocukları” gibi yapımlarda senarist, yönetmen ve oyuncu olarak yer aldı. Sinema kariyeri boyunca birçok projede görev aldı, aynı zamanda gazetelerde köşe yazıları kaleme aldı.
SİYASETTE DİYALOG VE MİZAHIN SESİ OLDU
2011 seçimlerinde bağımsız milletvekili olarak Meclis’e giren Önder, daha sonra BDP ve HDP saflarında görev aldı. 2013-2015 çözüm sürecinde İmralı heyetinde aktif rol aldı. 2023 seçimlerinde DEM Parti’den İstanbul Milletvekili olarak seçildi ve TBMM Başkanvekili olarak görev yaptı. Siyasi kariyeri boyunca uzlaşmacı dili ve esprili üslubuyla tanındı.