NEW YORK’UN İLK MÜSLÜMAN BELEDİYE BAŞKANI MAMDANİ OLDU

Uganda kökenli Müslüman siyasetçi Zohran Mamdani, seçimleri kazanarak New York tarihine geçti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en büyük şehri New York, tarihinde ilk kez bir Müslüman belediye başkanını seçti. Uganda kökenli Müslüman siyasetçi Zohran Mamdani, resmi olmayan ilk sonuçlara göre belediye başkanlığı yarışını kazanarak büyük bir zafer elde etti.

TRUMP’TAN TEHDİT GİBİ AÇIKLAMA

Seçim öncesinde ABD Başkanı Donald Trump, Mamdani’yi “komünist” olarak nitelendirmiş ve eğer seçimi kazanırsa New York’a ayrılan federal fonları “ciddi şekilde kısacağını” açıklamıştı.

“NEW YORK, DEĞİŞİM İÇİN BİR YETKİ VERDİ”

Zafer konuşmasında destekçilerine seslenen Mamdani, “Siyasi bir hanedanı devirdik. New York, bu gece değişim için bir yetki verdi, yeni bir tür siyaset için yetki verdi.” dedi.
Mamdani, New York’un artık “Müslüman karşıtı nefret söylemiyle seçim kazanılan bir şehir olmayacağını” vurgulayarak, “Bir despotu korkutmanın yolu, onun iktidarını mümkün kılan koşulları ortadan kaldırmaktır.” ifadelerini kullandı.

“TRUMP, SESİ AÇ!”

Konuşmasında ABD Başkanı Trump’a doğrudan seslenen Mamdani, “Donald Trump, beni izlediğini biliyorum. Sesi aç. New York, göçmenler tarafından inşa edildi ve bu gece itibarıyla göçmenler tarafından yönetilen bir şehir olarak kalacak.” dedi.
Mamdani ayrıca, “Trump gibi milyarderlerin vergi kaçırmasına ve ayrıcalıklı vergi indirimlerinden faydalanmasına olanak sağlayan yolsuzluk kültürüne son vereceğiz.” diye konuştu.

“GENCİM, MÜSLÜMANIM, DEMOKRAT BİR SOSYALİSTİM”

34 yaşındaki Mamdani, kimliğini vurgulayarak, “Gencim. Müslümanım. Demokrat bir sosyalistim. Bunlar için özür dilemeyi reddediyorum.” dedi.
Associated Press’in (AP) açıkladığı resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Mamdani oyların yüzde 50,4’ünü alarak en yakın rakibi bağımsız aday Andrew Cuomo’ya yaklaşık 9 puan fark attı.