İRAN'DAKİ GÖSTERİLERDE ÖLÜ SAYISI BEŞ BİNİ AŞTI

İran'da haftalardır süren protesto gösterileri yerini sessizliğe bırakırken, ortaya çıkan bilanço kan donduruyor. Bir yetkili, olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısının en az 5 bin olduğunu doğruladı.

İran genelinde bir süredir devam eden ve yer yer şiddetli çatışmalara sahne olan protesto gösterileri sönümlenirken, yaşanan olayların ağır bilançosu da gün yüzüne çıkmaya başladı. İran'ın dini lideri Ali Hamaney, hafta sonu yaptığı açıklamada gösterilerde birkaç bin kişinin hayatını kaybettiğini dile getirmişti. Ancak ülke genelindeki internet kesintisi nedeniyle sağlıklı bilgi akışı sağlanamadığından, gerçek rakamlara ulaşmakta güçlük çekiliyordu. Reuters haber ajansına konuşan İranlı bir yetkili, olaylarda teyit edilmiş ölü sayısının en az 5 bin olduğunu belirterek, "Bu kayıpların yaklaşık 500 kadarını güvenlik güçleri oluşturuyor" ifadelerini kullandı. Aynı yetkili, ölü sayısında artık büyük bir artış beklenmediğini ve can kayıplarının büyük bölümünün, ülkenin kuzeybatısında Kürt nüfusun yoğun olduğu bölgelerde meydana geldiğini aktardı.

GÖZALTI SAYISI ARTIYOR

ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA) tarafından paylaşılan veriler, sahadaki durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. HRANA verilerine göre doğrulanabilen ölü sayısı şu an için 3 bin 919 olarak kayıtlara geçerken, 4 bin 300'den fazla vakanın ise halen incelendiği bildirildi. Ülke genelindeki operasyonlarda gözaltına alınanların sayısının ise 24 binin üzerine çıktığı ifade ediliyor. Devlet medyası da ülke çapında binlerce kişinin gözaltına alındığını doğrularken, bu kişilerin dış bağlantılı olduğu iddiasını gündeme getirdi.

MUHALİF GRUPLAR SUÇLANIYOR

İran devlet kaynakları, gözaltına alınanlar arasında rejim karşıtı faaliyet yürüten ve ülke dışındaki muhalif gruplarla bağlantısı olan kişilerin bulunduğunu savunuyor. Bu kapsamda yapılan açıklamalarda, Nazenin Barederen isimli şahsın da tutuklananlar arasında olduğu bilgisi paylaşıldı. Barederen'in "Reha Perhem" takma adını kullandığı ve devrik Şah Rıza Pehlevi'nin sürgündeki oğlu adına hareket ettiği iddia ediliyor. Yetkililer, protestoların dış güçler tarafından organize edildiği tezini bu tür tutuklamalar üzerinden güçlendirmeye çalışıyor.

İNTERNET ERİŞİMİ KESİK

Rejimin protestoları bastırmak amacıyla uyguladığı internet karartması, 8 Aralık tarihinden bu yana aralıksız devam ediyor. Hafta sonu kısmen sağlanan erişimin, servislerin normale dönmemesi ve bağlantının kısa süre sonra tekrar kesilmesiyle başarısız olduğu görüldü. İnternet erişiminin ne zaman tamamen normale döneceği belirsizliğini korurken, bağlantı sağlansa dahi 92 milyon İranlının uluslararası ağa eskisi gibi ulaşamayacağı öne sürülüyor. Uzmanlar, Tahran yönetiminin internet üzerinde kalıcı kısıtlamalar planladığını belirtiyor.

BAŞKENTTE SESSİZLİK HAKİM

İran'da 28 Aralık 2025 tarihinde ekonomik sıkıntılar gerekçesiyle Tahran Büyük Çarşı esnafı tarafından başlatılan eylemler, kısa sürede birçok kente yayılarak kitlesel gösterilere dönüşmüştü. Özellikle 8 Ocak tarihinde şiddetini artıran protestoların ardından, son dört gündür Başkent Tahran'da görece bir sakinlik gözlemleniyor. Şehir üzerinde güvenlik amacıyla insansız hava araçlarının uçuş yaptığı bildirilirken, sokaklarda büyük çaplı protesto gösterilerine rastlanmadığı ve tansiyonun düştüğü ifade ediliyor.