TOKAT'TA 5.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
Tokat'ın Niksar ilçesinde sabaha karşı 5,5 büyüklüğünde şiddetli bir sarsıntı meydana gelirken, çevre illerde de hissedilen deprem büyük paniğe yol açtı. Herhangi bir can kaybı veya yıkımın bildirilmediği kentte, güvenlik amacıyla eğitim ve öğretime bir gün süreyle ara verildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Tokat'ın Niksar ilçesinde saat 03.35 sularında yerin 6,37 kilometre derinliğinde 5,5 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi. Uykularında sarsıntıya yakalanan bölge halkı, büyük bir korku ve panik içerisinde evlerini terk ederek sokaklara döküldü. Merkez üssü Niksar olan bu sarsıntı; Tokat il geneli ve ilçelerinin yanı sıra Samsun, Amasya, Ordu, Sivas, Çorum ve Sinop gibi geniş bir coğrafyada da net bir biçimde hissedildi. AFAD tarafından kamuoyu ile paylaşılan ilk bilgilendirme metninde, "Tokat ilimizin Niksar ilçesinde saat 03.35’te meydana gelen ve Samsun, Amasya, Ordu, Sivas illerimizde de hissedilen 5.5 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildi.
EĞİTİME BİR GÜN ARA
Yaşanan şiddetli sarsıntının ardından bölgedeki güvenlik tedbirleri kapsamında Tokat genelindeki okulların tatil edilmesine karar verildi. Tokat Valiliği'nin resmi sosyal medya hesabı üzerinden kamuoyuna duyurulan kararda, "Merkez üssü Niksar ilçemiz olan ve 5.5 büyüklüğünde meydana gelen deprem nedeniyle öğrencilerimizin ve vatandaşlarımızın güvenliği göz önünde bulundurularak ilimiz merkez ve ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı her tür ve derecedeki resmi - özel örgün ve yaygın eğitim kurumları, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, özel eğitim kursları ile diğer kamu, kurum kuruluşlarına ait kreş ve okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim-öğretime 13 Mart Cuma günü 1 gün süreyle ara verilmiştir." denildi. Açıklamanın devamında, ilgili kurumların sahada gerekli inceleme ve kontrolleri titizlikle sürdürdüğü vurgulanarak, "Tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." mesajı paylaşıldı. Tokat Valiliği'nin ilk saatlerde yaptığı bir diğer açıklamada ise, "Niksar merkezli meydana gelen ve civar illerimizde de hissedilen 5.5 büyüklüğündeki depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Deprem sonrası, an itibariyle, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Gelişmeler ekiplerimiz tarafından yakından takip edilmektedir. Allah milletimizi memleketimizi her türlü afetten korusun." sözleri kullanıldı.
SAHADA TARAMALAR SÜRÜYOR
Depremin hemen ardından devletin zirvesinden ve çevre illerin mülki idare amirlerinden peş peşe açıklamalar geldi. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Tokat ilimizin Niksar ilçesinde saat 03.35’te meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şu ana kadar herhangi bir olumsuz duruma ilişkin bir ihbar bulunmamaktadır. Ekiplerimiz sahada gerekli tarama ve değerlendirme çalışmalarını sürdürmektedir. Rabbim ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin." şeklinde konuştu. Çevre illerdeki durumu değerlendiren Tokat Valisi Abdullah Köklü, Samsun Valisi Orhan Tavlı ve Amasya Valisi Önder Bakan da kendi sorumluluk bölgelerinden kendilerine ulaşan herhangi bir olumsuz ihbarın bulunmadığını belirttiler. Vali Köklü ekiplerin derhal saha tarama çalışmalarına başladığını aktarırken, diğer valiler de sürecin ekiplerce yakından takip edildiğini bildirdiler.
UZMANLARDAN KRİTİK UYARILAR
Meydana gelen sarsıntı sonrası deprem uzmanları, Tokat'ın içinden aktif fay hattı geçen yirmi dört ilden biri olduğuna dikkat çekerek bölgenin sismik geçmişi hakkında önemli hatırlatmalarda bulundu. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan bölgede 1942 yılında 7 büyüklüğünde yıkıcı bir depremin yaşandığı bilgisini paylaşan uzmanlar, Niksar'daki bu son sarsıntının ana fay hattına bağlı kollardan birinde kırılma yaratmış olabileceğini değerlendirdi. 5,5 büyüklüğünün yapılarda hasar oluşturma potansiyeline sahip olduğunu ifade eden yetkililer, bölge halkını binaların durumu konusunda dikkatli olmaya çağırdı. Uzmanlar, sarsıntıların ardından devam etmesi beklenen artçı depremler sebebiyle, özellikle hasar görmüş binalara kesinlikle girilmemesi gerektiğinin altını çizdiler.




