İRAN HÜRMÜZ'Ü YENİDEN KAPATTI 

İran, ABD'nin deniz ablukasını kaldırmaması gerekçesiyle Hürmüz Boğazı'nı 24 saat geçmeden yeniden gemi geçişlerine kapattı. ABD Başkanı Donald Trump ise Tahran yönetiminin kararını şantaj olarak nitelendirdi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hatemul Enbiya Merkez Karargahı, Hürmüz Boğazı'nın ticari gemi geçişlerine yeniden kapatıldığını duyurdu. Karara gerekçe olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran limanlarına yönelik sürdürdüğü deniz ablukası gösterildi. Karargahtan yapılan açıklamada, abluka sona erene kadar stratejik boğazın silahlı kuvvetlerin sıkıyönetimi altında kapalı tutulacağı ifade edildi.

TRUMP'TAN ŞANTAJ TEPKİSİ

İran'ın hamlesinin ardından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Tahran yönetimini şantaj yapmakla suçladı. Boğazı kapatma girişimini doğrulayan Trump, "İran bize şantaj yapamaz." ifadelerini kullandı. Müzakerelerin daha önce olumlu bir seyir izlediğini hatırlatan Trump, sürecin akıbetine ilişkin gün içinde yeni detayların paylaşılacağını aktardı.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ateşkes süresince boğazın ticari geçişlere açıldığını bir gün önce duyurmuştu. Ancak Trump, kapsamlı bir anlaşma sağlanana kadar Basra ve Umman körfezlerinde İran'a yönelik donanma ablukasının devam edeceğini açıklamış, bunun üzerine Tahran yönetimi sınırlı geçiş iznini iptal ederek boğazı yeniden kapatma kararı almıştı.