ABD İRAN'I YENİDEN VURDU
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, müzakerelerin sonuçsuz kalması ve bir Amerikan helikopterinin düşürülmesi üzerine gece saatlerinde İran'daki askeri hedeflere yönelik başlatılan hava saldırılarının tamamlandığını duyurdu. Operasyonun ardından Hürmüz Boğazı tüm ticari geçişlere kapatıldı.
ABD ile İran arasındaki müzakerelerin sonuçsuz kalmasının ardından taraflar arasındaki askeri çatışmalar yeniden başladı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkanı Trump'ın talimatıyla İran'daki askeri hedeflere yönelik düzenlenen hava saldırılarının sabah saatlerinde tamamlandığı bildirildi. Operasyonun, Hürmüz Boğazı üzerinde devriye gezen bir ABD askeri helikopterinin İran tarafından düşürülmesine misilleme olarak gerçekleştirildiği ifade edildi.
Gece yarısı başlayan operasyonda Bender Abbas, Sirik, Minab kentleri ile Keşm ve Hengam adalarındaki gözlem, iletişim ve hava savunma altyapıları ile bir petrokimya tesisi hedef alındı. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, düşürülen helikoptere sert bir karşılık verileceğini belirtirken, CENTCOM operasyonun meşru müdafaa kapsamında icra edildiğini ve ABD güçlerinin teyakkuzda kalmaya devam edeceğini duyurdu.
İRAN'DAN MISİLLEME VE BOĞAZI KAPATMA KARARI
İran devlet televizyonu ve yerel medya organları, saldırılara karşılık olarak Hürmüz Boğazı'nda ABD donanmasının füzeler ve İHA'larla hedef alındığını, Irak'ın Erbil kentindeki bir ABD üssüne de saldırı düzenlendiğini bildirdi. Tahran yönetimi tarafından yapılan açıklamada, Hürmüz Boğazı'nın petrol tankerleri dahil tüm ticari gemi geçişlerine kapatıldığı, boğazdan yasa dışı geçiş teşebbüsünde bulunan iki geminin ise vurulduğu kaydedildi.




