UYURKEN KİLO VERİLEBİLİR Mİ?

Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı beslenme ve düzenli uyku ile leptin hormonunun yağ yakımını hızlandırdığını ve uykuda zayıflamanın mümkün olduğunu açıkladı.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kilo verme sürecinde önemli bir faktör olan leptin hormonuna dikkat çekti. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapan bireylerin daha enerjik olacağını belirten Karatay, leptin hormonunun yağ yakımında kritik bir rol oynadığını vurguladı.

CANAN KARATAY'DAN ÇARPICI BİLGİLER

"Uykuda kilo verebilirsiniz," diyen Prof. Dr. Canan Karatay, yemeklerden sonra 4-5 saat içinde aktive olan leptin hormonunun, yağ yakımını desteklediğini ifade etti. Leptin hormonunun, yağ hücreleri tarafından üretildiğini ve vücudun yağ depolarını kontrol ettiğini, iştahı ve enerji harcamasını düzenlediğini belirtti.

UYURKEN KİLO VERİLEBİLİR Mİ?

BEYNE 'TOKLUK' SİNYALİ

Leptin hormonu, yağ dokusunun büyüklüğüne bağlı olarak salgılanır ve hipotalamusu etkileyerek iştahı düzenler. Beyne "Tok hisset" sinyali göndererek gereksiz yeme ihtiyacını azaltır.

LEPTİN DİRENCİ VE SAĞLIKLI YAŞAM

Ancak, duygusal yeme ve obezite gibi durumlar leptin sisteminin bozulmasına yol açabilir. Vücut, leptin sinyallerine doğru tepki vermeyebilir ve bu da açlık hissini artırarak fazla yemeğe sebep olabilir. Prof. Dr. Karatay, leptin hormonunun düzenlenmesinin kilo yönetimi için hayati önem taşıdığını vurguladı.

LEPTİN HORMONUNU DÜZENLEMEK İÇİN ÖNERİLER

Prof. Dr. Canan Karatay, leptin hormonunun etkin çalışması için şu önerilerde bulundu:

Dengeli ve sağlıklı beslenme,

Porsiyon kontrolü ile aşırıya kaçmamak,

Omega 3 gibi sağlıklı yağların tüketimi,

Düzenli egzersiz yapma,

Kaliteli uyku düzeni,

Kronik stresin yönetimi,

Bol su tüketimi,

Fast food gibi işlenmiş gıdalardan kaçınma.