GAZZE'DE ATEŞKES İÇİN GERİ SAYIM

İsrail ve Hamas arasında esir takası ve 4 günlük geçici ateşkes anlaşması kabul edildi. Katar'ın açıklamasına göre, ateşkesin yürürlüğe giriş tarihi 24 saat içinde açıklanacak.

İsrail ve Hamas, karşılıklı esir takası anlaşmasına ve 4 günlük geçici ateşkese varma konusunda mutabık kaldı. Katar Dışişleri Bakanlığı, İsrail ile Hamas arasında sağlanan insani ateşkesin detaylarını X platformu üzerinden duyurdu. Açıklamada, Mısır, ABD ve Katar'ın arabuluculuk çabalarının sonuç verdiği belirtildi. Katar yönetimi, çatışmalara verilecek insani aranın başlangıç zamanının 24 saat içinde ilan edileceğini açıkladı.

ESİR TAKASI VE GEÇİCİ ATEŞKES DETAYLARI

Hamas, anlaşma kapsamında 4 günlük geçici bir ateşkes ilan edileceğini ve bu süre zarfında 50 İsrailli esirin karşılığında İsrail hapishanelerinden 150 Filistinlinin serbest bırakılacağını bildirdi. İsrail hükümeti de gece yaptığı açıklamada esir takası ve geçici ateşkesi onayladığını duyurdu. İsrail kabinesi, bu anlaşmanın Gazze'deki İsrailli esirlerin geri getirilmesi için atılan ilk adım olduğunu ifade etti.

ATEŞKES SÜRECİNDE İNSANİ YARDIM VE TAHLİYELER

Anlaşma gereği, belirlenen 4 günlük ateşkes süresince yakıt ve insani yardım tırlarının Gazze'nin her bölgesine ulaştırılacağı kaydedildi. Gazze Şeridi'nin güneyindeki hava trafiği süresince, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi genelinde kimseyi alıkoymama ve saldırmama esasına bağlı kalacağı vurgulandı. Anlaşmaya göre, İsrail'e göre Gazze Şeridi'nde Hamas'ın elinde bulunan 239 İsrailli esirin durumu da gündemde.