SUUDİ ARABİSTAN'DA İÇKİ SATIŞI 70 YIL SONRA BAŞLIYOR

Suudi Arabistan, 70 yıl sonra yasal içki satışına başlıyor. İlk içki mağazası Riyad'da açılacak ve sadece Müslüman olmayan diplomatlara hizmet verecek.

Suudi Arabistan, 1952 yılında yaşanan trajik bir olayın ardından getirilen yasak sonrasında ilk kez yasal olarak içki satışına izin verecek. İçki satışının sadece Müslüman olmayan diplomatlarla sınırlı olacağı ve satışın Başkent Riyad'daki büyükelçilikler bölgesinde yapılacağı bildirildi. Bu karar, diplomatların Suudi Arabistan'a mühürlü kutularda içki sokmalarının yerine geçecek.

1952'DE NELER YAŞANMIŞTI?

İçki satışı, 1952'de Kral Abdülaziz'in oğlunun sarhoşken bir İngiliz diplomatı öldürmesi sonucu yasaklanmıştı. Reuters'a göre, yeni içki mağazasının birkaç hafta içinde açılması bekleniyor.

SUUDİ ARABİSTAN'DA İÇKİ SATIŞI 70 YIL SONRA BAŞLIYOR

SATIŞTA UYGULANACAK KISITLAMALAR

Yeni açılacak mağazada bir dizi kısıtlama uygulanacak:

Diplomatların kayıt olması ve Suudi hükümetinin onayını alması gerekecek.

Mağazaya 21 yaşın altındakiler giremeyecek ve "düzgün kıyafet kuralları"na uyulması zorunlu olacak.

Diplomatlar, içki satın almak için şahsen mağazaya gitmek zorunda; şoförlerini gönderemeyecekler.

Aylık alınabilecek içki miktarı sınırlı olacak.

AFP'ye göre, diplomatlar ayda 240 puanlık içki satın alabilecek. Alkol türlerine göre puanlandırma şöyle: Bir litre yüksek alkollü içki (viski, cin vb.) altı puan, bir litre şarap üç puan, bir litre bira bir puan.

SUUDİ ARABİSTAN'DA İÇKİ SATIŞI 70 YIL SONRA BAŞLIYOR

YABANCILARA SATIŞ YOK

Suudi Arabistan'da diplomat olmayan yabancıların yasal yollarla içki satın almaları mümkün olmayacak. İçki içen veya bulunduranlara para cezası, hapis ve kamuya açık kırbaçlama gibi cezalar uygulanabiliyor.

SUUDİ ARABİSTAN'DA İÇKİ SATIŞI 70 YIL SONRA BAŞLIYOR

VELİAHT PRENS'İN 2030 VİZYONU

Bu adım, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın ülkeyi liberalleştirmeyi amaçlayan "2030 Vizyonu" planının bir parçası olarak görülüyor. Diğer Körfez ülkelerinde de alkol tüketimi benzer şekilde kısıtlanırken, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi bazı ülkelerde 21 yaş üstü gayrimüslimlere içki satışına izin veriliyor.