TÜRKİYE'NİN EN ÇOK SEVİLEN VE EN ÇOK REDDEDİLEN ÇORBASI

Areda Piar'ın araştırması Türkiye'nin çorba tercihlerini ortaya koydu.

Areda Piar araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye genelinde bin 100 kişinin katılımıyla yapılan çorba tüketimi araştırması, Türkiye'nin en sevilen çorbasının aynı zamanda "asla yemem" denilen çorba olduğunu gösterdi. Kelle paça, katılımcıların yüzde 24,4'ü tarafından en çok sevilen çorba olarak belirlenirken, yüzde 17,7'si tarafından da kesinlikle tüketilmeyecek çorbalar listesinin başında yer aldı.

KELLE PAÇA ZİRVEDE

Araştırmanın sonuçlarına göre kelle paça, kesinlikle çorbacıya gidip içilmesi gereken çorba kategorisinde de yüzde 47 ile zirveye oturdu. Çorbacıya gitme tercihleri incelendiğinde, katılımcıların yüzde 29,6'sı gece saatlerini tercih ediyor. Kelle paçanın popülaritesi, Türkiye'nin çorba kültüründe önemli bir yer tuttuğunu gösteriyor.

DİĞER POPÜLER ÇORBALAR

Kelle paçanın ardından mercimek çorbası yüzde 18,8 ile ikinci, işkembe çorbası yüzde 10,9 ile üçüncü, tarhana çorbası yüzde 9,4 ile dördüncü ve yayla çorbası yüzde 7,8 ile beşinci sırada yer aldı. Bu çorbaların ardından gelenler arasında domates, ezogelin, şehriyeli tavuk, ayran ve mantar çorbası gibi çeşitler bulunuyor.

TÜRKİYE'NİN EN ÇOK SEVİLEN VE EN ÇOK REDDEDİLEN ÇORBASI

ÇORBACILARIN TERCİH EDİLDİĞİ ZAMANLAR

Araştırmada ayrıca çorbacıya gitme alışkanlıkları da ele alındı. Katılımcıların çoğunluğu gece saatlerini tercih ederken, akşam, sabah ve öğlen gitme oranları da dikkate değer bulundu. Kelle paça, işkembe ve beyran çorbası, çorbacıda kesinlikle tadılması gereken lezzetler arasında gösteriliyor.

ÇORBA TÜKETİMİNİN MOTİVASYONU

Katılımcıların yüzde 4,9'u çorbayı bir "şifa kaynağı" olarak görüyor. Çorbanın, içini ısıtan bir lezzet olarak tanımlandığı ve kalabalık sofraları çağrıştırdığı belirtiliyor. Mevsimlere göre çorba tüketimi incelendiğinde, en çok kış aylarında çorba tüketildiği ortaya çıkıyor.

"ASLA YEMEM" DENİLEN ÇORBALAR

Kelle paça ve karalahana çorbası, katılımcıların "asla yemem" dediği çorbaların başını çekiyor. Balık, işkembe, mercimek ve beyran gibi çorbalar da bu listeye dahil.