ARAP AŞI NASIL YAPILIR?

Anadolu’nun bazı kentlerinde tüketilen Arap aşı çorbası kış aylarının vazgeçilmezidir. Denizli’de de sıklıkla tüketilen Arap aşı çorbası nasıl yapılır? Arap aşı nasıl hazırlanır? İşte Arap aşı çorbası tarifi…

 

Arap aşı çorbası yapmak için öncelikle malzemelerinizi tamamlamalısınız. 

MALZEMELER

1 adet orta boy tavuk

1 dizi kuru acı biber

2 yemek kaşığı un

1 fincan sıvı yağ

2 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı limon tuzu

2 yemek kaşığı domates salçası (tercihen biber salçası)

4 su bardağı tavuk suyu

2 su bardağı su

HAMURU İÇİN

4 bardak su

2 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz

ARAP AŞI ÇORBASI YAPILIŞI

Arap aşı çorbası yapmak için öncelikle çorba yapmaya uygun bir tencerede sıvı yağ ile terayağı birleştirilerek kavrulur.Ardından domates salçası ya da biber salçasını ekleyerek 2-3 dakika daha kavurma işlemi sürdürülür. Kavrulmuş salçanın üstüne 4 bardak su ve 4 su bardağı tavuk suyu eklenir. Elde edilen sıvı karışım kaynayıncaya kadar ocakta pişirilir. 

Çorbanın kaynamasını beklediğiniz sırada 1 adet orta boy tavuk haşlanır. Ayrıca bu esnada ayrı bir yerde 2 yemek kaşığı un ve 1 bardak su biraraya getirilir. Çorba kaynamaya başladığı esnada, başka bir kasede hazırladığınız unlu su karışımı, çorbanın içine dökülür. 

Ardından hazırlanan çorbanın içine dökmek için tavuklar tiftilir. Küçük parçalar da çorbanın içine eklendikten sonra kuru biberler de küçük küçük doğranır ve eklenir. 

Tüm malzemeler bir araya getirildikten sonra, çorba 1 saat kaynamaya bırakılır. Çorbanın içine giren tavuk suyu ve tavuk parçaları, çorbanızı lezzetlendirecektir. 

Çorba 1 saat kısık ateşte kaynadıktan sonra hazır hale gelmiş demektir. Hazır hale gelen Arap aşı çorbasına limon suyu, erik ekşişi veya nar ekşişi ekleyebilirsiniz. Ekşiler ile çorbanızda hafif mayhoş bir tat hakim olacaktır. 

Arap aşı çorbasının karakteristik özelliklerinden biri hamur ile servis edilmesidir. Arap aşı çorbasının hamurunu hazırlamak için 3 bardak su ve 2 su bardağı un karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Ardından uygun bir tencerede 4 bardak su kaynatılır ve su kaynadıktan sonra hazırlanan bulamaç yavaş yavaş dökülerek karıştırılır. Bu kısımda karıştırılması önemlidir, aksi takdirde hamur topaklanacaktır. Kaynayan bulamaç 10 dakika boyunca sürekli karıştırılarak pişirilir. 10 dakika tamamlandıktan sonra ıslak bir tepsiye iki parmak kalınlığı olacak şekilde dökülür ve soğumaya bırakılır. Hamur soğuduktan sonra küçük parçalara kesilir ve Arap aşı çorbası ile servis edilir.