GENÇ YAŞTA ABUR CUBUR TÜKETİMİNİN BEYİN ÜZERİNDEKİ ZARARLARI ARAŞTIRILDI
Yeni yapılan bir araştırmada, genç yaşta sıkça tüketilen fast food ve abur cubur gıdaların, beyin üzerinde kalıcı hasarlara yol açabildiği belirlendi. Erken yaşlardaki bu tür beslenme alışkanlıklarının ileri dönemlerde hafıza problemlerine neden olduğu tespit edildi.
Araştırma, Brain, Behavior and Immunity dergisinde yayımlandı. Çalışmada, genç yaşta yüksek yağlı ve şekerli diyetlerle beslenen fareler üzerinde deneyler yapıldı. Sonuçlar, bu diyetin ilerleyen yaşlarda kalıcı hafıza bozukluklarına sebep olduğunu gösterdi. Farelerde yapılan hafıza testlerinde, abur cubur diyetiyle beslenenlerin daha önce gördükleri şeyleri tanıyamadıkları görüldü. Ayrıca, sağlıklı bir diyetle beslenmeye dönüldüğünde bile hafıza problemleri devam etti.
ŞEKER VE DOYMUŞ YAĞLARIN ROLÜ
Çalışmada belirtilen nedenlerden biri, şekerlerin ve doymuş yağların, hafızayla ilgili önemli bir nörotransmitter olan asetilkolin üzerinde olumsuz etkileri. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden sinir bilimci Scott Kanoski'nin de işaret ettiği üzere, abur cubur diyetinin bu nörotransmitteri bozması, hafıza sorunlarına neden oluyor.