MARKETTEN ALMAYI BIRAKIN. EVDE YAPILANLAR ÇOK DAHA SAĞLIKLIYMIŞ

Evde elma sirkesi yapmak, sağlıklı beslenmek isteyenler için harika bir seçenektir. Kendi elma sirkenizi yaparak işlenmiş gıdalardan uzak durabilir ve doğal bir içecek elde edebilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi, salatalarda, soslarda ve hatta cilt bakımında da kullanılabilir. Sağlıklı yaşam için ev yapımı ürünlere yer açmak, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri doğal yollardan almanızı sağlayacaktır.

Evde elma sirkesi yapmak, marketten satın alınan sirkeye göre çok daha sağlıklı ve doğal bir seçenektir. Ayrıca evde yapılan elma sirkesi, içerisindeki besin maddelerini korur ve işlenmiş gıdalardan uzak durmanızı sağlar. İşte evde elma sirkesi tarifi ve hazırlanışı:

MALZEMELER

  • 2 kilogram büyük boy kırmızı elma (organik elma)

  • 4,5 litre içme suyu

  • 6 yemek kaşığı bal

TARİF

  1. Elmaların Hazırlanışı:

    • Elmalarınızı güzelce yıkayın. Yıkadığınız elmaları küçük küçük doğrayın. Çekirdekli kısımlarını çıkartın.

  2. Elmaların Kavanoza Yerleştirilmesi:

    • Önceden temizlenmiş ve içi kuru büyük boy cam bir kavanoza elma dilimlerini yerleştirin.

  3. Su ve Bal Ekleme:

    • Elma dilimlerinin üzerine içme suyunu ekleyin. Üst kısmında bir parça boşluk kalmasına dikkat edin. Her kavanoza 2 yemek kaşığı kadar kıvamlı bir bal katıp tahta kaşık yardımıyla karıştırın.

  4. Kavanozun Kapatılması:

    • Kavanozun üzerini hava alan pamuklu bir tülbentle kapatıp iple ya da lastikle sıkarak sabitleyin.

  5. Bekletme Süreci:

    • Güneş görmeyen ve karanlık bir ortamda yaklaşık 1,5 ay kadar bekletin. İlk zamanlarda gün aşırı, daha sonraki günlerde haftada bir kez tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Elmalar dibe çökene kadar karıştırma işlemine bu aralıklarla devam edin.

  6. Fermentasyon ve Süzme:

    • Zaman içinde kavanozun üst kısmına çıkan elma dilimlerinin çürümeye başladığını, çevrede sirke sineklerinin oluşmaya başladığını ve sirke koktuğunu göreceksiniz. Tüm bu belirtiler oluşup sirke fermente olmaya başladığında sirkeyi süzüp elma posalarını atın.

  7. Son İşlemler:

    • Süzdüğünüz sirkeyi yeniden cam kavanoza alıp kalan bal ve tuzu ekledikten sonra karıştırın. Kapağı kapalı şekilde, serin bir yerde saklayın. Sirke kavanozu üzerinde sirke anası denilen beyaz şeffaf bir yuvarlak oluşmaya başlayıp keskin bir koku geldiği zaman sirkeniz kullanıma hazır demektir. Sirke anasını içerisinde metal değdirmeden çıkarıp sirkenizi süzdürüp kullanabilirsiniz.

Bu basit tarifle, sağlıklı ve doğal elma sirkesini evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz. Hem lezzetli hem de besleyici olan bu sirke, birçok farklı alanda kullanılabilir ve sağlığınıza katkıda bulunabilir.