HAZİRAN SONU BAŞLIYOR: İŞTE 10 SORUDA ZORUNLU AFET SİGORTASI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Zorunlu Afet Sigortası'nın Haziran sonu itibariyle devreye alınacağını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Zorunlu Afet Sigortası'nın Haziran sonu itibariyle devreye alınacağını belirterek, "Depremin yanı sıra diğer doğa kaynaklı afetler de sigorta teminatına dahil ediliyor" demişti. Peki, Zorunlu Afet Sigortası neleri kapsayacak, nasıl uygulanacak? İşte Zorunlu Afet Sigortası ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

1. Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) nedir?

2000 yılından bu yana DASK kapsamında uygulanan zorunlu deprem sigortası yerini Zorunlu Afet Sigortası'na (ZAS) bırakacak. Artık sadece deprem değil, diğer doğal afetler de teminat altına alınacak.

2. ZAS ile yeni bir vergi mi geliyor?

Hayır. 24 yıldır uygulanan zorunlu deprem sigortası yerini Zorunlu Afet Sigortası'na bırakacak. Zorunlu deprem sigortası da bir vergi uygulaması değildir.

3. ZAS ne zaman uygulamaya girecek?

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Temmuz ayında ZAS’ın genel şartlarını belirleyip yayınlayacak. Eylül ayı itibariyle zorunlu deprem sigortası kalkacak ve tüm konutlar ZAS poliçesi yaptıracak.

4. Zorunlu mu olacak?

Evet, ZAS da zorunlu olacak.

5. Neleri kapsayacak?

Başta deprem ve sel olmak üzere, heyelan, yer kayması, dolu, hortum, fırtına, yanardağ patlaması ve orman yangınları gibi bütün doğal afetleri kapsayacak.

6. Depremin ve selin etkilediği bölgeler farklı olduğundan sigorta nasıl uygulanacak?

Konutlar tüm afetlere karşı sigortalanacak ancak teminatlar ve ödenecek primler farklı olacak. Binalardaki kat sayısına ve bölgesine göre teminatlar ve primler değişecek. İstanbul’da deprem sigortasının primi 1.000 lira iken, Karadeniz bölgesinde sigortanın primi 250-300 lira arasında olacak.

7. ZAS uygulamaya girdiğinde sigortanın fiyatı değişecek mi?

Özellikle sele maruz kalan bölgelerde fiyatlar daha yüksek olacak. İstanbul’da sel için ödenen prim daha düşük, deprem için ödenen prim yüksek; Karadeniz bölgesinde ise tam tersi olacak. Binalarda sel teminatında giriş katlar veya bodrum katların primleri daha yüksek, üst katlar ise neredeyse sıfır olacak.

8. DASK’ın teminatı değişecek mi?

Enflasyon koruması ile DASK’ın verdiği teminatlar her ay artıyor. Bugün için en yüksek teminat tutarı 1.4 milyon TL. ZAS’ta da teminat tutarı tüm afetler için aynı olacak. Deprem, sel, orman yangını gibi afetlerde aynı teminat geçerli olacak.

9. ZAS, eşyayı da kapsayacak mı?

Eşyaların sigorta kapsamına girip girmeyeceği Temmuz ayında netleşecek. Sel teminatı verilen bölgelerde eşyaların da sigorta kapsamına alınma ihtimali yüksek. Eşya teminatı standart ve düşük olacak. 1.4 milyon TL teminat içinde eşya için ödenecek tutar 100-150 bin lira olacak.

10. Köy alanları sigortanın içine girecek mi?

Halen uygulanan zorunlu deprem sigortası köy alanlarını ve kerpiç evleri kapsamıyor. ZAS uygulamaya girince köy alanlarındaki konutlar ve kerpiç evler de sigorta kapsamına alınacak.