ABD EYLEM TOK VE OĞLU İLE İLGİLİ GÖRÜŞÜNÜ SAVCILIĞA BİLDİRDİ

Eylem Tok ve oğlu ABD'de yargılanırken, Türkiye'ye iade edilip edilmeyecekleri merak konusu oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı, Tok'un Türkiye'ye iadesi yönündeki görüşünü savcılığa iletti.

İstanbul'da Oğuz Murat Aci'nin ölümüne yol açan kazadan sonra Mısır'a, ardından ABD'ye kaçan T.C. ve annesi Eylem Tok hakkında dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. ABD'de yakalanarak yargılanan Tok ve oğlu, ilk duruşmalarını gerçekleştirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesi yönündeki görüşünü içeren yazıyı savcılığa iletti.

Eylem Tok'un Mahkemedeki Tepkisi

İlk duruşmada, Eylem Tok'a izleyiciler arasından "Bir katil annesi olmak nasıl bir duygu?" diye seslenen bir Türk vatandaşına "Allahu ekber" diyerek yanıt vermesi dikkat çekti. 27 Haziran'da yapılması planlanan ikinci duruşma ise 1 Temmuz'a ertelendi.

T.C.'nin ilk duruşmada korkmuş ve gergin olduğu gözlendi. 

ABD'den Savcılığa Görüş Bildirimi

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın savcılığa ilettiği yazıda, Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesi için iki suçlamanın da ABD-Türkiye ikili iade anlaşması kapsamındaki gereklilikleri karşıladığı belirtildi. Yazıda, "ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Hükümeti'nden gayrı resmi olarak alınan yeni bilgilere dayanarak Eylem Tok'un iadesiyle ilgili 2 suçun da ABD ile Türkiye arasındaki ikili iade anlaşması kapsamındaki gereklilikleri karşıladığını tespit etti" ifadeleri yer aldı.

Türkiye'nin Yeni Bilgileri

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin sunduğu yeni bilgilerin, delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme suçunun da değerlendirilmek üzere mahkemeye aktarılmasını gerekli kıldığını belirtti. 

İade Sürecinin Hızlanması Bekleniyor

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye'nin yeni bilgileri diplomatik kanaldan sunmasının ardından iade anlaşması çerçevesinde yeni bir deklarasyon imzalamayı öngördüğü bildirildi. Bu deklarasyon, Türkiye'nin iade talebine dair sürecin hızlandırılmasını amaçlıyor. Eylem Tok'un iadesi talep edilen iki ana suçun ABD tarafından kabul edilmesi, iade ihtimalini artırıyor.