BIDEN-TRUMP DÜELLOSUNDA 'İLİŞKİYE GİRDİN-GİRMEDİM' TARTIŞMASI CANLI YAYINA DAMGA VURDU

ABD bu sene Kasım ayında bir kez daha sandık başına gidecek. 2020'de yarışan Biden-Trump ikilisi, sabaha karşı gerçekleşen canlı yayında kozlarını paylaştı. Tartışmada ekonomi, göçmen, Rusya-Ukrayna, İsrail ve sağlık durumu gibi birçok konu ele alındı. Canlı yayına adaylar arasında yaşanan 'ilişkiye girdin-girmedim' tartışması damga vurdu.

CNN’nin Atlanta merkezindeki stüdyosunda gerçekleşen tarihi Biden-Trump yüzleşmesinde neler yaşandı? ABD Başkanı Joe Biden ve rakibi eski ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarından öne çıkanlar...

Düello, ABD'de yükselen enflasyon ve artan fiyatlar hakkındaki soruyla başladı. İlk olarak Biden'a yöneltilen soruya Biden şöyle yanıt verdi: "Başkan olduğumda Sayın Trump'ın bana bıraktığı ekonomi felaket durumdaydı. İşsizlik oranı yüzde 15'e yükselmişti, 40 binden fazla iş yarattık." Trump ise "Biz ülkemiz tarihindeki en iyi ekonomiye sahiptik, herkes bizden etkilenmişti. Birçok insan bizi takdir etti," açıklamasında bulundu.

KÜRTAJ KONUSU

Kürtaj konusundaki tartışma da oldukça hararetliydi. Trump, Yüksek Mahkeme'nin Row v. Wade kararını reddetmesini ve kürtajın eyaletlerin kendi kararlarına bırakılmasını savundu. "Radikaller bir çocuğun hayatını 8. 9. ayda almak istiyor, biz bu kararı eyaletlere geri verdik," dedi. Biden ise "Kadınlar hakkında en son karar alacak kişiler siyasetçiler," ifadesiyle kürtaj haklarını savundu.

GÖÇMENLER VE SINIR GÜVENLİĞİ

Göçmen ve sınır güvenliği konusunda Biden, sınırdaki polis sayısının arttığını ve yasal geçişlerin yüzde 40 oranında olduğunu belirtti. Trump ise "Biz tarihimizin en güvenli sınırlarına sahiptik, şimdi ise en kötü sınırına sahibiz," diyerek Biden'ı eleştirdi.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Rusya-Ukrayna savaşı tartışmasında Trump, Putin'in kendisine saygı duyduğunu ve Biden'ın zayıf liderliği nedeniyle savaşın başladığını öne sürdü. Biden ise "Putin bir savaş suçlusu, binlerce insanı öldürdü," diyerek Trump'a karşı çıktı.

BIDEN-TRUMP DÜELLOSUNDA 'İLİŞKİYE GİRDİN-GİRMEDİM' TARTIŞMASI CANLI YAYINA DAMGA VURDU

CANLI YAYINA DAMGA VURAN TARTIŞMA

Canlı yayının en dikkat çeken anlarından biri ise Trump'ın Biden'a yönelik "Bir yetişkin filmi oyuncusuyla cinsel ilişkiye girdin" suçlamasıydı. Trump, "Ben bir yetişkin filmi oyuncusuyla cinsel ilişkiye girmedim, bu davaya itiraz edeceğim ve kazanacağım," diyerek suçlamaları reddetti. Biden ise "Sen bir ahlaksızsın," şeklinde sert bir yanıt verdi.

ADAYLARIN SAĞLIK DURUMLARI

Sağlık durumları da tartışma konusu oldu. Trump, iki mental sağlık testi yaptığını ve golf şampiyonlukları olduğunu belirterek Biden'a meydan okudu. Biden ise Trump ile sürüş testine girmek istediğini belirtti.